Kijev naglašava svoje pravo da brani svoju teritoriju i poziva Minsk da prestane sa neprijateljskim potezima

Ukrajina je izdala javno upozorenje Belorusiji, usled onoga što Ukrajina smatra za masovnu koncentraciju trpa na njenoj granici. Kako je navedeno u izjavi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, preporučeno je Minsku da izbegne tragične greške.

Citirajući obaveštajne izvore, ministarstvo je izjavilo da su beloruske snage izvršile koncentraciju značajnog broja snaga, uključujući i tenkove i artiljeriju, u regionu Gnomelj pod izgovorom vojnih vežbi. Kako je navedeno:

Prisustvo plaćenika PMC Vagner grupe je takođe primećeno.

Takođe je navedeno da održavanje vežbi u blizini nekadašnje Černobilske nuklearne elektrane pretnja nacionalnoj bezbednosti Ukrajine kao i globalnoj bezbednosti.

Ministarstvo je upozorilo Minsk da ne čini tragične greške i apelovao na suseda da prekine sa neprijateljskim potezima i da povuče snage sa Ukrajinske granice na distancu koja je veća od dometa bilo kojeg oružja koje beloruska vojska poseduje.

Sa druge strane, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je ranije optužio Kijev da je koncentrisalo preko 120.000 vojnika uz granicu sa Belorusijom. Kako je naveo beloruski predsednik:

Uvidevši njihovu agresivnu politiku, rasporedili smo određene delove vojske uz granicu sa Ukrajinom. Bio sam prinuđen da razmestim trećinu beloruske armije da bih ojačao već postojeće snage.

Belorusija je potpisnica odbrambenog pakta sa Ruskom Federacijom i na svojoj teritoriji ima stacionirane ruske nuklearne rakete i sisteme.

Autor: redportal.rs