Talibanski režim je takođe uništio 21.328 muzičkih instrumenata u protekloj godini

Talibani su otpustili stotine muškaraca iz avganistanskih snaga bezbednosti jer nisu u stanju da puste bradu.

Hiljade muzičkih instrumenata takođe su uništene od strane militantne grupe u protekloj godini, saopštilo je ozloglašeno Ministarstvo za širenje vrline i sprečavanje poroka u svom godišnjem izveštaju.

Mohibulah Mokhlis, direktor za planiranje i zakonodavstvo u ministarstvu, rekao je na konferenciji za novinare u Kabulu da je „281 službenik bez brade identifikovan, potvrđen i otpušten“ iz snaga bezbednosti zemlje u proteklih 12 meseci.

- Frizure 450 vojnih mudžahedina su prilagođene kako bi bile u skladu sa šerijatskim zakonom. A neki koji su ponovili kršenje [frizure] su poslati na vojne sudove - dodao je on.

Talibani su zabranili berberima u nekoliko provincija da briju ili skraćuju brade, tvrdeći da uredba odgovara šerijatskom zakonu.

Prema islamskom zakonu, koji Talibani strogo poštuju, muslimanima je obavezno da imaju bradu koja je najmanje „dužine pesnice“.

Skraćivanje brade na kraću od dužine pesnice ili njeno potpuno brijanje smatra se haramom u Avganistanu, gde se brada smatra „karakterističnom osobinom“ koju su muškarci dobili „kako bi se razlikovali od žena“ po „božanskoj mudrosti Boga“.

Bivši pripadnici talibanskih snaga bezbednosti rekli su za da su otpušteni zbog brijanja lica ili nemogućnosti da puste dovoljno dugu bradu.

- Pridružio sam im se iz finansijskih razloga, ali tokom cele godine sa njima sam se suočavao sa mnogo maltretiranja zbog nemogućnosti da pustim bradu. Govorili su da nisam pravi musliman - rekao je od njih.

- Tog dana je još oko deset ljudi dobilo naređenje da se ne vraćaju. Neki od njih su bili muškarci srednjih godina sa mnogo iskustva, ali su otpušteni samo zato što nisu imali bradu, odnosno jer nisu mogli da je puste - dodao je.

Takođe, talibanski režim je otkrio da je 21.328 muzičkih instrumenata uništeno u protekloj godini.

Jalil Ahmad, bivši učitelj gitare u zapadnom gradu Heratu, ispričao je kako su snage za moral upale u njegovu kuću ranije ove godine i pretukle ga zbog posedovanja nekoliko muzičkih instrumenata.

- Pokucali su na vrata, i video sam ih kroz prozor. Rekao sam porodici da ne otvara vrata, ali jedan od njih se popeo preko kapije i skočio u dvorište. Otključao je vrata i još pet oficira je upalo u kuću - rekao je on.

Policija je pretresla njegovu kuću i otkrila pet gitara i nekoliko drugih instrumenata.

Onda su 31-godišnjaka odveli u policijsku stanicu, gde je rekao da je bio teško pretučen.

- Govorili su mi: ‘Stranci su otišli i ne možete više živeti sa đavolskim instrumentima’ - dodao je.

- Bičevali su me i više puta udarali pesnicama u lice. Optužili su me da držim časove, ali prestao sam da predajem pre godinu dana - zaključio je Ahmad.

Autor: Telegraph.co.uk