Predsednik Rusije preneo da su međunarodne institucije obaveštene o pokušaju udara na nuklearno postrojenje

Kako je izjavio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ukrajinske snage su pokušale da izvrše udar na nuklearnu elektranu u Kursku.

Kijev je poslao na hiljade vojnika u Kursku regiju Rusije u pokušaju da stigne do grada Kurčatova gde se elektrana i nalazi. Moskva je upad proglasila aktom terorizma i poslala je dodatne trupe da izbace invazione trupe. Kako je rekao predsednik Rusije:

Prošle noći neprijatelj je pokušao da izvrši udar na nuklearnu elektranu. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je obaveštena o svemu. Obećali su da će lično doći i poslati specijalste koji će analizirati trenutnu situaciju. Nadam se da će ispuniti svoja obećanja.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) je već prisutna u Zaporožju u tamošnjoj nuklearnoj elektrani koja je najveća u Evropi. Misiju je započela još 2023. godine nakon što su ukrajinske trupe pokušale da je zauzmu na silu.

Načelnik ROSATOM Aleksej Likačev je obrazložio situaciju u obe elektrane načelniku IAEA Rafaele Grosiju i pozvao ga u posetu da sam proceni situaciju na terenu.

Grosi je prihvatio poziv i planira da dođe u Kursk sledeće nedelje. Nakon čega će posetiti Kijev i razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kako navodi Grosi, IAEA je veoma zabrinuta usled borbenih operacija u blizini kurske nuklearne elektrane:

Oni (reaktori) ne poseduju nikakvu izolacionu kupolu oko sebe, već samo običan krov, zbog čega je jezgro nuklearnog reaktora poprilično ugroženo. Prisustvo vojnika i mogućnost atiljerijskih udara je veliki problem.

Moskva je više puta kritikovala međunarodnu agenciju zato što nikada nije identifikovala krivce za napada na nuklearna postrojenja.

Autor: redportal.rs