Optužena, koja je priznala krivicu, donirala je 51,8 dolara Ukrajini ubrzo nakon početka ruske invazije

Ksenija Karelina će biti u zatvoru 12 godina, jer su je vlasti u Rusiji osudile za izdaju. Bivša balerina, koja ima američko i rusko državljanstvo, donirala je novac filantropskoj organizaciji koja podržava Ukrajinu, ali je u Rusiji to prepoznato kao veleizdaja i za nju je tražena kazna od čak 15 godina iza rešetaka.

Optužena, koja je priznala krivicu, donirala je 51,8 dolara Ukrajini ubrzo nakon početka ruske invazije. U to vreme je živela u SAD, gde se preselila 2012. godine, a pre tri godine tamo je dobila i američko državljanstvo.

U februaru ove godine posetila je svoju porodicu u Jekaterinburgu, ali su je ruske vlasti uhapsile i optužile za izdaju i pomoć ukrajinskoj vojsci. Prema pisanju stranih medija, njen partner, Amerikanac, navodno joj je savetovao da ne putuje u domovinu, ali ga je ona uveravala da je to za nju potpuno bezbedno i da će se uskoro vratiti u Los Anđeles.

U Americi je prvo živela u Merilendu, gde je i bila udata, ali se nakon razvoda i završetka plesne karijere preselila u Grad anđela, gde je radila u kozmetičkom salonu.

Ruske vlasti su je optužile da donacijom podržava ukrajinsko naoružavanje, iako je organizacija kojoj je donirala skroman iznos snabdevala žrtve rata sanitetskim sredstvima.

Tužilaštvo je za nju tražilo 15 godina zatvora, ali je sud na zahtev Ksenijinog advokata smanjio kaznu, jer je okrivljena od samog početka uzorno učestvovala u istrazi. Njen advokat očekuje da će bivša balerina biti uključena u sledeću razmenu zatvorenika Istok – Zapad.

Autor: redportal.rs