Trojica muškaraca priznala krivicu po optužbama za terorizam

Četvorica muškaraca osumnjičenih da su izveli brutalni napad na moskovsku koncertnu dvoranu ubivši najmanje 139 ljudi pojavila su se na sudu pod optužbom za terorizam.

Trojica osumnjičenih bila su savijena dok su uvođeni u moskovsku sudnicu kasno u nedelju uveče, dok je četvrti bio u invalidskim kolicima.

Moskovski gradski sud osumnjičene, koji su iz centralnoazijske republike Tadžikistan, ali su radili u Rusiji sa privremenim ili isteklim vizama, imenovao je: Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Račabalizoda, Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Faizov.

Njima preti maksimalna kazna doživotnog zatvora. Optuženi su da su u petak upali u Krokus siti hol u predgrađu Moskve, pucajući iz blizine u civile pre nego što su zapalili zgradu, zbog čega se krov srušio dok su posetioci koncerta još bili unutra.

Prvooptuženi Mirzojev imao je crne oči, modrice po licu i plastičnu kesu omotanu oko vrata. Mirzojev (32) je imao dozvolu za privremeni boravak na tri meseca u sibirskom gradu Novosibirsku, ali joj je istekao rok, prenosi Si-En-En.

Račabalizoda, rođen 1994. godine, rekao je sudu preko prevodioca da ima ruske dokumente o registraciji, ali ne može da se seti gde se nalaze. Na sudu se pojavio sa otečenim okom i zavijenim uhom.

Trećeokrivljeni, Fariduni, rođen 1998. godine, bio je zaposlen u fabrici u industrijskom gradu Podolsku i registrovan u Krasnogorsku u blizini Moskve.

Trojica muškaraca priznala su krivicu po optužbama za terorizam, prenose ruski mediji. Nejasno je kako se izjasnio četvrti čovek, Faizov, rođen 2004. godine. On uslikan kako mlitavo leži u invalidskim kolicima unutar staklenog kaveza.

Muškarci su izgledali pretučeni i povređeni dok su ih dovodili u sudnicu.

Video snimci i fotografije na kojima se činilo da se neki od njih nasilno ispituju kružili su ruskim društvenim medijima.

Autor: redportal.rs