Zbog jakog vetra koji duva 70 kilometara na čas vatrogasci gotovo da su nemoćni

Iz sata u sat situacija na Atici, opštinama tridesetak kilometara severno od Atine je sve dramatičnija jer je požare koji su buklnuli pre 24 sata još uvek nemoguće obuzdati. Vatrena stuhija nezapamćenih razmera proširila se na brdo Pendeli nadomak glavnog grada, okolinu Maratonskog jezera, prema istočnoj obali i Nea Makriju, poslednjih sati zahvata travu i šumski predeo oko Vrilisije, gusto naseljene oblasti na severu grada, prenosi Politika.

Evakuisano je više od deset naseljenih mesta, vatra je progutala desetine kuća, zbog jakog vetra koji duva 70 kilometara na čas vatrogasci gotovo da su nemoćni. Sve raspoložive snage prebačene su na požar koji posredno preti Atini, na terenu je 800 vatrogasaca sa 183 vatrogasnih vozila, iz vazduha pokušavaju da gase 34 protiv-požarna aviona i helikoptera, pomažu meštani, dobrovoljci, očekuje se pomoć vatrogasaca iz susednih zemalja. Ipak, i pored nadljudskih napora vatrogasci ne uspevaju da obuzdaju požare koji utihnu da bi za nekoliko minuta ponovo izbili na drugom mestu. Požarni front je trenutno dug 30 kilometara.

Građani prate pozive civilne zaštite sa broja 112 koji upozorava da na vreme budu spermni na evkuaciju. Međutim, ima mnogo slučajeva odbijanja ljudi da do poslednjeg trenutka napuste domove. Policija koja je uz vatrogasce je više puta intervenisala kako bi na silu ljude natera da napuste kuće kojima je požar na pragu.

U mnogim delovima Atike vatra je oštetila dalekovode, nema stuje... Glavni atinski bulevari ostali su bez semafora, policija sporo reguje iako transportni haos traje već duže vreme.

Ministara civilne zaštite i kriznih situacija Vasilis Kikiljas je trenutnu situaciju oceni kao vrlo opasnu i apelovao građane da slede za informacija, posebno kada je reč o evakuaciji jer se Atika, kako je rekao, „suočava sa vrlo opasnim, zabrinjavajućim požarom.“

Autor: redportal.rs