Hladan vazduh se duva brzinom do 120 kilometara na sat preko mesa u okruženju od -43 C 🥶

Polmard, mala farma u Saint Mihielu, Francuska, proizvodi najekskluzivnije meso na svetu koristeći proces koji se zove hibernacija. Omogućava da se meso čuva i suši do 15 godina bez gubitka kvaliteta. 🥩

Alekandre Polmard je šesta generacija farmera, odgajivača i mesara u porodici koja proizvodi komade govedine od 1846. Međutim, posao je postao istaknut 1990-ih, nakon što su Aleksandrov deda i otac izmislili novu i revolucionarnu obradu mesa koju su nazvali hibernacija. Hladan vazduh se duva brzinom do 120 kilometara na sat preko mesa u okruženju od -43 C u najsavremenijoj laboratoriji farme u Saint Mihielu i to omogućava da se meso čuva više od jedne decenije, bez gubitka kvaliteta. Ako ništa drugo, što je duže vreme sušenja, to je veći kvalitet i cena, jer se jedan kilogram rebarca starosti 15 godina hibernacijom prodaje za 3.200 dolara.

- Koristim veoma poseban proces sušenja i ja sam prvi mesar na svetu koji to radi. Neću reći da je moja govedina najbolja na svetu jer je svako meso drugačije. To je kao vino - rekao je Aleksandre Polmard za TIME Magazin.

Da bi stvorio najekskluzivnije meso na svetu, Polmard počinje sa govedom Blonde d’Akuitaine koja se uzgaja u slobodnom uzgoju na farmi porodice Polmard. Zatim dolazi proces hibernacije koji omogućava da meso sazreva mnogo duže nego inače. Osušeno goveđe meso obično sazreva nekoliko nedelja, dok Polmard hibernacija omogućava sazrevanje 15 godina, možda čak i neograničeno.

Polmardovo hibernirano meso je stvar legendi među restoranima, od kojih malo ko može reći da u svojim objektima poslužuju najpoželjnije odreske na svetu. Kupci moraju da zapišu svoja imena mesecima unapred da bi rezervisali polmard goveđe komade, ali Aleksandre svoje staro meso poverava samo nekolicini pouzdanih restorana širom sveta.

IZVOR: YT / Alexandre Polmard

Autor: redportal.rs