Patrijarh Porfirije služio je pomen stradalima i nestalima u akciji Oluja 💔

Dan sećanja na stradale i prognane u zločinačkoj akciji Oluja obležen je na stadionu Lagator u Loznici. Obeležavanju je prisustvovao kompletan državni vrh, predvođen predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Skupu je prisustvovalo 30.000 ljudi.

Ovom prilikom okupljenom narodu se obratio i Patrijarh srpski Porfirije. On je prvo istakao da smo se okupili kako bi se sećali braće i sestara koji su ubijani i proterani sa svojih vekovnih ognjišta.

Da i ovde, na krvlju plaćenoj grudvi srpske zemlje, potvrdimo svoju veru u mir i slobodu. Da pokušamo da razumemo šta je genijalni Šantić hteo da stvaralački protumači i nagovesti kada je pre jednog stoleća pevao nama, o nama: "Mi put svoj znamo, put Bogočoveka, i silni, kao planinska reka, svi ćemo poći preko oštra kama. Sve tako dalje, tamo do Golgote, i kada nam muške uzmete živote, grobovi naši - boriće se s vama."

Poglavar SPC rekao je da se moramo boriti sa protivnicima mira i mrziteljima slobode.

Isključivo zbog toga, strah nam neće zalediti grudi. Volovi trpe jaram, a ne ljudi. Bog je slobodu dao za čoveka. Nema tog ubojnog sredstva koje je jače od Hristovog mira u nama i među nama. Mir nema alternativu, slobodom se ne može trgovati.

Poatrijarh Porfirije je istakao da progon i egzodus u nama nikad nije budio očaj, već nas je podsticao na nadu i optimizam.

Za doček naših dolazećih naraštaja, te silne planinske reke o kojoj je Šantić pevao. Naš narod je kroz smrt i stradanje dosezao vrhunce slobode i života. Ključ svih naših nedoumica je svetosavski program, a odbrana od svih napada kosovski zavet. Samo kada upoznamo Hrista, i kada se i pored slabosti trudimo da živimo po njegovim pravilima, videćemo kako jeste i kako treba da bude.

Patrijarh je istakao i da je jedini put koji mi treba da sledimo put Bogočoveka, jer samo sledeći taj put možemo opstati.

Jedino što nas može održati je put Bogočoveka. Ako se budemo držali tog puta, zaista mnogo više od nade ima za nas i za našu decu. Biće i snage, daće Bog. Mir svoj ostavljam vam, mir svoj dajem vam. Ovim rečima Hristos je tešio učenike i apostole, ali i sve potonje sledbenike, moleći se za naše postradale, i tako odužujući najsvetiji dug koji imamo prema njima. Večni pomen svoj našoj braći i sestrama - Amin.

Autor: pink.rs/redportal.rs