Patrijarh Porfirije o izazovima sa kojima se srpski narod suočio kroz istoriju i o važnosti vere u današnjem dobu 👆🏻

U prepunoj sali Studentskog doma Karaburma, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije održao je duhovno predavanje govoreći studentima o izazovima sa kojima se srpski narod suočio kroz istoriju i o važnosti vere u današnjem dobu.

- Ja sam došao da vas ohrabrim u svim vašim čestitim nastojanjima, u vašim pravim izborima. Da čujem šta je ono što vi očekujete i od crkve i od mene lično. Šta je to što smo činili i činimo, ali još uvek ne dovoljno dobro - istakao je Patrijarh Porfirije.

On je poručio da je čovek pre svega religiozno biće, a da o značaju vere za čoveka govori i anegdota vezana za velikog naučnika Alberta Ajnštajna, koji je upitan o smislu života svom prijatelju poručio da nauka nema odgovor na to pitanje i da bi to trebalo tražiti u religiji, prenosi Telegraf.

- Ako se ne pitamo o smislu života, onda uopšte ne vredi živeti. Dakle, ako ne postavljamo sebi to pitanje koje spada u oblast religije, nema smisla živeti život. Drugim rečima, bez pitanja, koja spadaju u oblast religije i pitanja Boga - život nema smisao. To je pitanje vere. To pitanje ne možemo dobiti iz oblasti pozitivnih nauka, koje su neophodne - rekao je Patrijarh.

Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić zahvalio je Patrijarhu srpskom što se po treći put odazvao pozivu studenata da im se obrati.

- Više puta sam se obraćao sa ove govornice, ali nikada sala nije bila ovako puna. U teškim trenucima sa kojima se sretao srpski narod kroz vekove, srpska crkva je u većini situacija imala ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta i u borbi za opstanak naše države. Sa verom u Hrista, bez straha od ovozemaljske smrti, srpski narod je vodio različite ratove i borbe za svoju državu i ognjišta. Danas su ti ratovi malo drugačiji, možda su neprijatelji pritajeniji, ali ono što nas drži na pravom putu to je vera i od toga ne smemo odustati - rekao je Minić.

On je dodao da je Patrijarh treći put za kratko vreme prihvatio poziv studenata i posetio studentske domove i učestvovao u razgovoru sa studentima.

Predavanju je prisustvovalo više stotina studenata, koji su po završetku događaja večerali sa Patrijarhom u studentskoj menzi, gde su imali i priliku da mu se lično obrate i razgovaraju sa njim licem u lice.

Prošle godine, Patrijarh je razgovarao sa studentima u Studentskom gradu u dva navrata, govoreći o izazovima na putu ka istinskoj ljubavi i slobodi, kao i putokazima na tom putu koji su danas potrebni svima, a naročito mladim ljudima.

Autor: Telegraf