Vojska je generalno poricala zlostavljanje zatvorenika

Izraelska vojska saopštila je da drži devet vojnika radi ispitivanja zbog navoda o "značajnom zlostavljanju" zatvorenika u vojnom objektu u kojem je Izrael držao palestinske zatvorenike tokom rata u Gazi.

Vojska nije otkrila više detalja o navodnoj zloupotrebi, rekavši samo da je njen najviši pravni zvaničnik već pokrenuo istragu.

U izveštaju palestinske agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, UNRVA, ranije ove godine navodi se da su pritvorenici navodno zlostavljani dok su bili u izraelskom pritvoru, bez preciziranja lokacije objekta.

Vojska je generalno poricala zlostavljanje zatvorenika.

Izraelski mediji javili su da je vojna policija koja je stigla u Sde Tejman na jugu Izraela da zadrži vojnike dočekana protestima i napadima.

Kasnije je na desetine demonstranata koji su došli da podrže vojnike upali kroz kapiju objekta, mašući izraelskim zastavama i vičući „sramota“. Vojska je saopštila da radi na uklanjanju demonstracija.

Izrael je pritvorio hiljade Palestinaca od napada Hamasa 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, prema zvaničnim podacima, iako je stotine pušteno nakon što je vojska utvrdila da nisu povezani sa Hamasom.

Izraelski javni komitet protiv torture rekao je da pozdravlja vojnu istragu, ali je rekao da se njegovi navodi odnose na sistemsko zlostavljanje u ustanovi, a ne samo na jedan slučaj.

Izrael je dugo bio optužen da svoje vojnike ne poziva na odgovornost za zločine počinjene nad Palestincima.

Autor: redportal.rs