SLUČAJNOST? Da.

Provedite dovoljno vremena u surfovanju na netu i bar jednom ćete se susresti sa pričom da je brzina svetlosti 299.792.458 metara po sekundi ista kao i geografska širina Velike piramide u Gizi od 29.9792458 stepeni.

Istina je da jeste, naravno, ali da li je to slučajnost?

Odgovor na gorenavedeno pitanje je DA. Svetlost se kreće brzinom od 299.792.458 metara po sekundi u vakumu, što je apsolutni maksimum brzine u univerzumu. Geografska širina piramide je ista cifra - ali takođe istu geografsku širinu poseduje i gomila drugih mesta.

Kao prvo, čak iako su stari Egipćani uspeli da otkriju brzinu svetlosti vekovima pre danskog astronoma Ole Roemera 1676. godine, stari Egipat nije koristio mernu jedinicu metar koja je kodifikovana tek 1791, godine.

Merna jedinica koju su koristili stari Egipćani se nazivala kubit, te bi brzina svetlosti (kada se uradi konverzija) bila 571,033,253 kubita po sekundi.

Iako su neosporno bili impresivni u svojim civilizacijskim dostignućima, ipak nisu uspeli da izmere brzinu svetlosti niti da plove svetom koristeći se geografskim širinama i dužinama. A da jesu, sigurno ne bi postavili svoj najveći spomenik na mestu geografske širine koji ima isti redosled brojeva kao i brzina svetlosti izražena u mernim jedinicama koje će bit kodifikovane tek 5 milenijuma kasnije.

Autor: redportal.rs