Posetioci imaju priliku da degustiraju razne sireve u ovom muzeju

Prvi francuski muzej sira otvoren je u Parizu, baš na vreme za Olimpijske igre koje se održavaju u gradu svetlosti.

Muzej sira (Musée du Fromage) predstavlja „edukativni i interaktivni prostor za otkrivanje francuskog nasledstva i regija u proizvodnji sira“, navodi se na njegovom sajtu.

Njegov osnivač, Pjer Brison, stvorio ga je s ciljem očuvanja umetnosti pravljenja sira u Francuskoj, koja se može pohvaliti sa 56 regionalnih varijanti napravljenih od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka.

- To nije lak posao, ali je divan, i postoji pravi rizik da bi mogao nestati. Želeo sam da učinim nešto kako bi ljudi shvatili koliko je drevna veština pravljenja sira- rekao je Brison.

- Čujemo puno o vinima i kako se proizvode, o suptilnostima ukusa i načinu proizvodnje, a ništa o siru. Iako ljudi vole da ga jedu i potražnja za sirom je i dalje visoka, sve manje mladih želi da se bavi time kao karijerom - dodao je.

Ovaj "ukusni muzej", gde se sir pravi svakodnevno, smešten je u kamenu zgradu iz 17. veka na Île Saint-Louis, nedaleko od Notr Dama.

Ulaznica košta 20€ za odrasle, dok deca do 11 godina plaćaju 11€. Ulaz je besplatan za farmere i studente poljoprivrede.

U cenu ulaznice je uključena demonstracija pravljenja sira, kao i degustacija.

Dostupni su i vodiči za sir koji pružaju informacije o istoriji sira i njegovoj proizvodnji. Takođe se nude kursevi i radionice.

Autor: Redportal.rs