Podoljak smatra da bi potpisivanje sporazuma sa Rusijom u ovom trenutku značilo da Moskva neće biti pravno odgovorna za masovne zločine u Ukrajini

Potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Rusijom o okončanju rata sa Ukrajinom značilo bi potpisivanje "dogovora sa đavolom" rekao je Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, dodajući da bi sporazum o okončanju rata samo kupio vreme da Vladimir Putin ojača svoju vojsku i otvori još jedno, kako je ocenio, "potencijalno nasilnije poglavlje u ratu".

- Ako hoćeš da potpišeš ugovor sa đavolom, pa samo napred. To je Rusija - rekao je Podoljak u intervjuu za AP, odgovarajući na pitanje o izgledima za postizanje mirovnog sporazuma sa Moskvom.

Podoljak smatra da bi potpisivanje sporazuma sa Rusijom u ovom trenutku značilo da Moskva neće biti pravno odgovorna za masovne zločine u Ukrajini, kao ni za nastavak rata u različitim razmerama i sa drugim akterima.

Da, to može biti zamrzavanje sukoba na određeno vreme. Ali to znači da će Ruska Federacija ispraviti svoje greške i ojačati sopstvenu vojsku. Zemlja agresor nije došla na teritoriju Ukrajine da bi potpisala mir, sporazum sa tom zemljom, to je glupost - rekao je Podoljak.

Zelenski je nedavno nagovestio svoju spremnost da pregovara sa Rusijom po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da bi Moskva trebalo da pošalje delegaciju na sledeći globalni mirovni samit koji se očekuje u novembru.

Zelenski je do sada odbijao da pregovara sa Rusijom dok je ruski predsednik Vladimir Putin na vlasti.

Kada je reč o američkim predsedničkim izborima u novembru, Podoljak je rekao da će Ukrajina nastaviti da ima jake odnose sa SAD, bez obzira da li pobedi republikanski ili demokratski kandidat.

- Bez obzira ko je u Beloj kući, ne vidim scenario da je moguće zaustaviti pomoć Ukrajini - rekao je Podoljak.

Autor: redportal.rs