Sve što vam treba je veoma snažan izvor svetlosti

Prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, kretanje brže od brzine svetlosti u vakumu je nemoguće.

Čestice bez mase moraju putovati brzinom svetlosti, dok svaka druga čestica koja je prokleta time da poseduje masu mora da se ograniči na "samo" 299,792,458 metara po sekundi a da ne zahteva izbacivanje beskonačno velike količine energje. Fizičari godnama pokušavaju da preskoče ovu začkoljicu, sa konceptima poput tzv. warp pogona, ali najverovatnije i ovo će biti nemoguće usled dosadnih postulata zakona fizike jer sve što se kreće brže od brzine svetlosti podližno je paradoksima koji bi slomoli univerzum.

Međutim, verovali ili ne, trenutno je tu do vas upravo nešto što može da probije barijeru brzine svetlosti. Senke, one su te kojesu sposobne da probiju brzinu svetlosti - zabravo sposobne su da je kompletno polupaju.

Verovatno mislite da lupetamo gluposti, ali zamislite da posedujete, lampu koja je toliko snažna da sa njom možete da osvetlite Mesec. Ako pređete brzo prstom ispred njenog snopa svetlosti uperenog ka Mesecu, senka vašeg prsta koja će da padne na mesev brža je od brzine svetlosti.

Isti efekat se postiže i laserom koji bi bio uperen u kupolu iznad vas postavljen 100 svetlosnih godina, sto godina u budućnosti on bi proleteo kupolom brže od brzine svetlosti.

No ipak sve je to iluzija, jer se suštinski lasersni projektor se ne kreće, sve što vidimo je protone iz lasera koji pogadjaju mesto na kupoli, a sto godina kasnije. Nema informacje, nema materije.

Laserski fotoni se ne pomeraju, ono što vidimo su fotni koji pogađaju kupolu, a zatim druge fotone koji pogađaju drugi deo kupole nakon što smo se pomerili pre 100 godins.

Autor: redportal.rs