Nakon najnovijih izjava iz tabora Dinama prisećamo se dešavanja u Kijevu iz 2017. godine ☝️

Na poslednjoj konferenciji za novinare u Lublinu u Poljskoj, gde će se večeras odigrati utakmica 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Dinama iz Kijeva i beogradskog Partizana, trener domaćih Šovkovski pročitao je osuđujući tekst u kojem je pogrdno opisao pripreme Partizana, optužujući beogradski klub za neprijateljsko delovanje prema Dinamu i Ukrajini, iz razloga što su gotovo u potpunosti odrađene u Rusiji.

Šovkovski je naglasio da takve stvari narušavaju odnose između klubova i država, te da Dinamo sa izuzetnim nerazumevanjem gleda na postupak crno-belih.

Ipak, pri poslednjem takmičarskom susretu ovih ekipa u Kijevu, 2017. godine u okviru Lige Evrope, uvertiru u meč prižili su ljubitelji domaćeg kluba koji su fizički napali članove medijskog tima FK Partizan.

Kasnije, tokom velikog dela utakmice sa tribina Olimpijskog stadiona u Kijevu čulo se izuzetno pogrdno skandiranje protiv Partizana, Beograda, Srba i Srbije.

Nakon ove utakmice, repretoar uvreda protiv Srba i Srbije postao je deo folklora ove navijačke grupe, a jedan od snimaka sa ovakvim repertoarom i danas stoji na zvaničnom Jutjub nalogu njihove najveće navijačke grupe, ima preko 100.000 pregleda i uredno je monetizovan na ovoj mreži.

IZVOR: YT / Ultras Dynamo Kyiv TV

Postavlja se pitanje da li će UEFA reagovati na ovakve političke poruke trenera Dinama pred utakmicu sa Partizanom, budući da njima definitivno nema mesta pred sportske manifestacije, kao i da predstavljaju direktan bezbednosni rizik po srpske fudbalere na ovom gostovanju.

Utakmica počinje večeras u 20 časova.

Autor: Balša Stupar