Region daleko od mira

Izraelski parlament je u četvrtak izglasao meru koja jasno poziva na odbacivanje palestinske državnosti.

Kako je navedeno u rezoluciji:

Osnivanje Palestinske države u srcu izraelske zemlje predstavljala bi egzistencijalnu opasnost državi Izraelu i njegovim građanima, nastavila bi izraelsko-palestinski sukob i destabilizovala celo region.

Od ukupno 120 poslanika Kneseta, 68 je glasalo za, dok je 9 arapskih predstavnika bilo protiv. Ostali su bili uzdržani jer nisu stigli da prisustvuju sednici.

U rezoluciji se takođe navodi da si silo samo pitanje vremena kada bi Hamas preuzeo kontrolu u toj državi, pretvorio je u bazu radikalnog islama koji bi imao za cilj uništenje Države Izrael u saradnji sa savezom na čijem čelu bi bio Iran.

Za rezoluciju su glasale stranke desne konzervativne koalicije predvođene Benjaminom Netanjahuom, kao i stranka Benija Ganca za koju mnoge analize ukazuju da je trenutno najpopularnija opcija u Izraelu i da će biti najverovatniji pobednik sledećih izbora.

Ističe se da stranka Jaira Lapida nije glasala. Lapid se smatra glavnim pobornikom tzv. rešenja "dve države" koje predviđa osnivanje nezavisne palestinske države uz Izrael. Za to rešenje su SAD, EU kao i velika većina država članica Ujedinjenioh nacija.

Autor: redportal.rs / index.hr