Američka administracija zaprepašćena ponašanjem izraelske vlade, koju predvodi Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov kabinet predstavljaju pretnju za sopstvenu zemlju, rekao je Jair Lapid, lider izraelske opozicije, pozivajući na održavanje novih izbora.

Govoreći pred novinarima nakon putovanja u Vašington, političar je rekao da je američka administracija "zaprepašćena" ponašanjem izraelske vlade, koju predvodi Netanjahu, piše The Jerusalem Post.

- Ova vlada, ovaj premijer, postao je egzistencijalna pretnja Izraelu. Uništili su izraelsko odvraćanje. Naši neprijatelji gledaju ovu vladu, nanjuše slabost i podižu glave - rekao je Lapid.

Prema Lapidu, i izraelski saveznici "osete tu slabost".

- Bio sam u Vašingtonu prošle nedelje na sastanku sa najvišim zvaničnicima administracije. Oni su zgroženi ovom vladom: neodgovornošću, nedostatkom profesionalizma, promašenim menadžmentom, nezahvalnošću - tvrdi on.

On je istakao da je Netanjahu sebe ranije nazivao „gospodin bezbednost“, obećavajući da će garantovati red u Izraelu. Umesto toga, sadašnje vlasti su zemlju dovele do suprotnosti: "pustara od Kirijat Šmone (grada na libanskoj granici) do Beerija (naselja na granici pojasa Gaze), nasilja jevrejskih doseljenika (na Zapadnoj obali) to je van kontrole i potpuni gubitak izraelskog odvraćanja".

- Naš problem je Iran, ali i naš problem je tu. […] Sada je vreme za izbore - smatra Lapid.

Autor: redportal.rs