Od 2015. godine organizatori su uložili mnogo, 1,5 milijardi dolara, kako bi pripremili Senu za Olimpijske igre

Gradonačelnica Pariza An Idalgo konačno je ispunila obećanje i jutros se okupala u Seni, devet dana pre početka Olimpijskih igara. Obučena u ronilačko odelo, Idalgo je zaronila u reku u blizini Gradske kuće, njene kancelarije i katedrale Notr Dam.

U njenoj pratnji bili su predsednik Komiteta Olimpijskih igara Toni Estanguena i prefekt Il de Fransa Mark Gijom.

- Ovo je sreća. O tome smo sanjali godinama, radili smo jako, veoma naporno, voda je jako dobra, malo hladna, ali ne toliko - rekla je ona i dodala da je reka dovoljno čista da može da bude domaćin otvorenih plivačkih takmičenja. tokom Olimpijskih igara 2024. i ceremonija za devet dana.

Njen potez je deo napora da se pokaže da je čistoća Sene poboljšana uoči Letnjih igara, koje počinju 26. jula raskošnom ceremonijom na otvorenom koja uključuje paradu sportista na čamcima Sene.

Od 2015. godine organizatori su uložili mnogo, 1,5 milijardi dolara, kako bi pripremili Senu za Olimpijske igre i osigurali da Parižani imaju čistiju reku u godinama nakon Igara.

Plan je uključivao izgradnju ogromnog podzemnog bazena za skladištenje vode u centru Pariza, renoviranje kanalizacione infrastrukture i nadogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Uprkos stalnim obećanjima političara, kupanje u Seni je zabranjeno više od jednog veka.

Žak Širak, bivši predsednik Francuske, dao je slično obećanje 1988. kada je bio gradonačelnik Pariza, ali ono nikada nije ispunjeno. Širak, koji je u to vreme vodio kampanju za treći mandat, obećao je da će te godine očistiti reku u okviru svog programa "Čista Sena".

Sena će tokom igara biti domaćin nekoliko događaja u plivanju na otvorenom, uključujući olimpijsko maratonsko plivanje i plivačke etape olimpijskog i paraolimpijskog triatlona.

Autor: redportal.rs