Suroivo i ritualno ubistvo

Na lokalitetu na Kipru arheolozi su otkrili prastare ostatke mlade žene koja je, prema podacima do sada sakupljenim, brutalno ubijena i potom zapečaćena unutar prostorije kao u nekoj želji da je fizički odvoji od sveta živih.

Telo žene je otkriveno na bronzanodopskom lokalitetu Erimi, gde su naučnici pored njenog tela pronašli i 2,3 metra visok monolit za koji se procenjuje da je podignut pre oko 4 milenijuma.

Lokalitet se danas nalazi na krečnjačkoj terasi, u blizini grada Limasol, i predstavlja ostatak uspešnog naselja čiji je vrhunac bio tokom Bronzanog doba, između 2000. i 1600. godine p. n. e. Smatra se da su stanovnici naselja bili uspešni i bogati zahvaljujući procesuiranju i tkanju farbanih tkanina - što potvrđuju i prethodno otkopani ostaci različitih radionica, magacina, velikih posuda za farbanje, kao i rezidencijalnih sektora i groblja.

Skoro otkriveni monolit, koji smo pomenuli u tekstu, pronađen je unutar malog sakralnog prostora u sred kompleksa radionica, što ukazuje da su se kako komercijalne tako i duhovne aktivnosti odvijale na istom mestu i da su najverovatnije bile povezane. Direktor Erimi arheološkog projekta Luka Bombardieri je objasnio da je mala prostorija zapravo najstarija religijska konstrukcija, odnosno duhovni prostor, do sada otkriven na Kipru - kao i da je njegova ritualna funkcija i ideološka vrednost imala poseban značaj.

Iako naučnici još uvek nisu dešifrovali ulogu monolita, navodi se da je u poptunosti gladak izuzev što na jednoj strani ima mali kružni motiv. Kako navodi Bomardieri:

Monolit, koje stajao u centru prostorije, srušio se u na pod i zdrobio veliku amforu koja je stojala ispred njega zajedno sa malim ognjištem.

Pored monolita, drugo šokantno otkriće je bilo otkriće posmrtnih ostataka žene, čije razoreno telo je bilo zapečaćeno unutar, kako se tumači, njene kuće u pokušaju da se spreči da joj duh uhodi naselje. Nakon analize skeleta otkriveno je da je žena bila stara oko 20 godina i da joj je prvo lobanja bila smrskana na komadiće uz pomoć velikog kamena, te je potom veliki kamen postavljen preko njenog tela da bi je sprečio da se pomeri.

Umesto standardne sahrane koju su praktikovali stanovnici naselja, žena je bila odsečena od svega i zapečaćena unutar prostorije. Telo mlade žene je namerno odvojeno od svega ostaloguu gradiću, a naučnici za sada ne znaju zašto.

Ono što znaju, sa druge strane, je da ovo ni u kom slučaju nije izolovan događaj jer je otkriveno još najmanje 15 žena u sličnim kontekstima širom ostrva iz istog perioda Bronzanog doba.

Autor: redportal.rs