Sve prošlo bez problema

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da je završni ispit u osnovnim školama, koji je polagalo 64.437 malih maturanata, prošao po planu i bez problema kao i da je ministarstvo uspelo da završi posao zahvaljujući saradnji sa brojnim obrazovnim institucijama.

- Da nije bilo FON-a, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Pošte Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i drugih subjekata koji su učestvovali u realizaciji ispita mi ne bismo mogli u skladu sa normom i normitivama da završimo taj posao na način na koji je završen, a sve je prošlo bez ikakvog incidenta - rekla je ona za Tanjug.

Ministarka je prisustvovala sastanku na Fakultetu organizacionih nauka na kome su bili i dekan FON-a Milan Martić, kao i predstavnici Kancelarije za IT i elektronsku upravu, a jedan od tema bile su i promene koje treba da se uvedu u obrazovni sistem.

- Da se ta oblast unapredi u narednom periodu kako bi sledeća mala matura bila organizovana na još višem nivou i kako bi postignuća učenika bila bolja - naglasila je ona.

Đukić Dejanović je dodala da su Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije omogućili dodatne resurse, kao i podršku za brzu i veću efikasnost u realizaciji ispita.- To se odnosi na pripreme učenika od materijala, korišćenja podataka na portalima, zbirki zadataka, dodatnih nastavnih programa koje su organizovale same škole, do toga da su posebno vredna deca išla i van svega toga što je bilo ponuđeno - rekla je ministarka.

Đukić Dejanović je istakla da je struktura testova bila potpuno ista kao i prethodnih godina.

- Imate osnovni, srednji i napredni nivo i tačno određen broj pitanja se distribuira na sporedu po tim nivoima, tako da je težina bila potpuno u skladu sa onim što smo ih predvideli, ista kao i prethodnih godina - poručila je ona.

Autor: Tanjug/Redportal