Stručnjaci za klimu upozoravaju da najgore tek dolazi

Na Naksosu je morska voda ušla u prazne kanale za navodnjavanje, ugrožavajući proizvodnju krompira, na Karpatosu su uvedena ograničenja punjenja bazena, a vlasti na Tasosu su zatražile uređaje za desalinizaciju kako bi se obezbedilo dovoljno vode

Najveći rezervoar vode na Naksosu je presušio, a situacija je kritična i na drugim grčkim ostrvima. Na Naksosu je morska voda ušla u prazne kanale za navodnjavanje, ugrožavajući proizvodnju krompira.

Na Karpatosu su uvedena ograničenja za punjenje bazena, a na Tasosu su vlasti zatražile uređaje za desalinizaciju kako bi se obezbedilo dovoljno vode. Temperature su tipično visoke za Grčku početkom leta, ali kiše nije bilo dugo, ponegde mesecima. Zemlja očekuje rekordan turistički talas ovog leta, pa bi pražnjenje rezervoara moglo biti veliki problem. Zbog rekordno tople zime šumski požari su izbili početkom godine, u vreme kada se u normalnim uslovima sneg još nije otopio.

- Širom Mediterana vlada intenzivna suša, koja je posebno pogodila Naksos - rekao je gradonačelnik ostrva Dimitris Lianos.

Stručnjaci za klimu upozoravaju da "najgore tek dolazi". Andrea Toreti, koordinator Opservatorije za evropski i globalni sluh u Službi za hitne slučajeve Kopernikus Evropske agencije, rekao je za Rojters da "kada posledice suše postanu vidljive, to znači da je već kasno za reagovanje".

- Moramo da izbegnemo razmišljanje o trenutnoj reakciji, već da se posvetimo prevenciji i pripremi - rekao je Toreti.

Skoro isto toliko turista svakog leta ugosti oko 20.000 stanovnika Naksosa. Dva rezervoara imaju kapacitet od 220.000 kubnih metara vode, što je tri puta manje nego prošle godine. Lokalne vlasti su već obezbedile tri mobilne jedinice za desalinizaciju, pomažući da se izbegne potpuna suša na ostrvu. Prerađena morska voda se može i piti i koristiti za domaćinstva.

Poljoprivrednici, koji ne dobijaju prečišćenu vodu i koriste bunare, koji su već napunjeni morskom vodom, suočavaju se sa mnogo većim problemom. Žetva čuvenog krompira sa Naksosa, zaštićenog evropskim pravilima, prepolovljena.

- Ovo je veliko razočarenje, jer ljudi nisu uspeli da prepoznaju da će klimatske promene pokucati i na naša vrata - rekao je Rojtersu Stelios Vatrakokoilis, uzgajivač krompira sa kamenitog ostrva.

Tasos je mnogo zeleniji od Naksosa, ali i tamo se osećaju posledice suše. Grčki proizvođač uređaja za desalinizaciju saopštio je da ne može da odgovori na ogromnu potražnju sa ostrva. Situacija je slična u čitavom regionu, posebno u Španiji i Italiji.

Ne možemo da zadovoljimo potražnju, jer nemamo dovoljno komponenti, a proizvodnja je spora. Situacija je opšta, a privremena oprema je već iznajmljena. Novi uređaji biće dostupni tek od septembra - rekao je Aleksandros Ifantis, direktor kompanije Sihem.

Autor: redportal.rs