Ukrajini hitno potrebna finansijska pomoć

Ukrajinski kreditori su se dogovorili da obustave otplatu duga na dve godine. Međutim, moratorijum na isplate privatnih obveznica u inostranstvu prestaje 1. avgusta. Ako Ukrajina bankrotira, to bi moglo potkopati poverenje investitora u zapadne obveznice i biti pogubno za posleratni oporavak Ukrajine. To potencijalno može da zakomplikuje budući pristup Ukrajine finansijskim tržištima – piše Seebiz.

Ukrajina je sa svojim poveriocima predložila aranžman koji bi smanjio dug za 60% njegove sadašnje vrednosti, dok poverioci kažu da je razumnije 22%. MMF želi da postigne dogovor sa Ukrajinom o otplati duga, ali se čini malo verovatnim dogovor u raspoloživom vremenskom okviru.

Ukrajini je hitno potrebna finansijska pomoć. Iako saveznici doniraju impresivne sume, one su u obliku oružja i ciljanog finansiranja, a ne u gotovini. EU je obećala nešto više, ali je i dalje samo 38 milijardi dolara za tri godine.

Prema MMF-u, Ukrajina bi skoro sastavila kraj s krajem ako bi sprovela radikalno restrukturiranje koje su vlasnici obveznica odbili. Ali vlasnici obveznica se pitaju kako MMF može biti tako siguran, posebno s obzirom na to da je njegova analiza stara mesecima.

Ukoliko se ne postigne dogovor o restrukturiranju, Ukrajina će imati dve opcije: pristati na produženje moratorijuma na otplatu duga ili bankrotirati.

Nespremnost privatnih investitora ukazuje na više od finansijskih izgleda Ukrajine. Tokom redovnog restrukturiranja, poverioci spekulišu o ekonomskim perspektivama zemlje. Davanje kredita zajmoprimcu u ratu uključuje još jednu kocku: da će oni pobediti.

Mnogo zavisi od nivoa zapadne pomoći. Poreski obveznici bi se mogli umoriti od davanja milijardi. The Economist kaže da je verovatnije da će se Donald Tramp, koji je bio skeptičan u pogledu finansiranja, vratiti u Belu kuću u novembru.

Konzorcijum stranih vlasnika obveznica, uključujući BlackRock BLK i Pimco, namerava da podstakne Ukrajinu da sledeće godine nastavi sa isplatom kamata na svoj dug.

Vlasnici obveznica takođe sumnjaju u dugoročne planove za rekonstrukciju Ukrajine, pod pretpostavkom da oni pobede. Dok ukrajinski saveznici i MMF tvrde da će sadašnje restrukturiranje omogućiti Ukrajini da ponovo uđe na finansijska tržišta nakon završetka rata i da se saveznici odreknu svojih dugova, investitori su skeptični da će takav dan ikada doći. Oni strahuju da će restrukturiranje biti prvi od mnogih pokušaja ukrajinskih pristalica da prebace finansijski teret sukoba i troškove rekonstrukcije sa vlade na privatni sektor.

Ukrajini je ove godine potrebno dodatnih 9,5 milijardi dolara za finansiranje ključnih napora za oporavak u oblasti odbrane, energetike, rekonstrukcije stanova, poljoprivrede, prirodnih resursa, digitalnih tehnologija i informacionih tehnologija.

Ministarstvo finansija Ukrajine nastavlja pregovore sa vlasnicima evroobveznica za restrukturiranje, odnosno delimičan otpis dugova; u bliskoj budućnosti te rasprave će biti javne.

Autor: redportal.rs