U mnogim slučajevima donirao privatno, što je značilo da je komunicirao direktno sa porodicama, a ne preko privatne klinike

Dokumentarna serija koju je producirao Netfliks Čovek sa 1.000 dece objavljena je u sredu i od tada je jedan od najgledanijih sadržaja na filmskoj platformi.

Serija prati istinitu priču Holanđanina Džonatana Džejkoba Majera, poznatog donatora sperme, i žena koje su zatrudnele koristeći njegovu spermu. Jedna od žena rekla je da se osećala "izdano, tužno i ljuto" nakon što je saznala koliko je dece rođeno zahvaljujući Majeru.

Ali u izjavi za Bi-Bi-Si, Mejer je rekao da je dokumentarni film manjkav jer naglašava one koji su nezadovoljni, a ne mnoge porodice za koje je tvrdio da su zahvalne. Izvršni producent emisije opisao je tvrdnju da je većina porodica srećna kao "potpuno neistinita".

U intervjuu, Mejer je takođe rekao da ne vidi "apsolutno ništa loše" u tome što je otac stotine dece. Odbio je intervju za Netfliks dokumentarac, ali je razgovarao za BBC.

- Namerno su dokumentarni film nazvali Čovek sa 1.000 dece, ali bi trebalo da bude Donor sperme koji je pomogao porodicama da zatrudne 550 dece. Dakle, oni namerno lažu i šire dezinformacije od samog početka - rekao je on.

Producenti emisije nisu hteli da komentarišu Mejerov intervju, ali je Natali Hil, izvršni producent dokumentarca, govorila u emisiji.

- Poslednje četiri godine sam proveo razgovarajući sa porodicama koje su pogođene Džonatanovim lažima. Lično sam razgovarao sa 45 ili 50 porodica. Pedeset porodica je na sudu dalo izjave o njegovim lažima i molilo sudiju da ga zaustavi. Dakle, Džonatanova izjava da je reč o nekoliko žena je potpuno lažna - rekla je ona.

Mejer je donirao poslednjih 17 godina. U mnogim slučajevima donirao je privatno, što je značilo da je komunicirao direktno sa porodicama, a ne preko privatne klinike. Neke žene koje su ga odabrale za donatora kažu da im nije objasnio koliko je dece imao.

- Imam pomešana osećanja jer mi je tada rekao da je donirao pet porodica - rekla je jedna od žena.

Godine 2021. pročitala sam članak u kojem je pisalo o stotinama porodica. Zato imam oprečna osećanja i ne slažem se sa njegovim metodama.

Upitan da li misli da je njegova procena od 550 dece mnogo, Mejer je rekao: "To je mnogo za normalnog čoveka, ali ne i za donora sperme. Za donora sperme, ovo je prilično uobičajeno. Klinike šalju spermu donora u nekoliko zemalja."

Neke žene su izrazile zabrinutost da bi se njihovo dete moglo nesvesno sresti i povezati se sa polubratom ili sestrom u budućnosti.

- Najveća briga je što postoji mogućnost da se ova deca sretnu i zavole jedno u drugo. To je najveći rizik koji vidim, jer kaže da je otvoren i poznat donator, ali je donirao brojnim klinikama širom sveta, a ne dele sve klinike iste vrednosti u pogledu otvorenosti i poštenja prema deci - rekla jedna od žena.

Mejer je odbacio predlog, rekavši da je zabrinutost zasnovana na slučajevima u kojima su korišćeni anonimni donatori, dok je njegov identitet bio lako dostupan.

- Mogu da vam garantujem da sada kada postoje jeftini DNK testovi i kada sam u DNK bazi podataka, oni mogu da saznaj - rekao je on.

Takođe, roditelji će deci reći da su od donatora. Stoga, pošto svi znaju moj identitet, čak i ako se slučajno sretnu, mogu jednostavno da pitaju: 'Da li ste vi dete donor?', i drugo: 'Da li je vaš donor otac Džonatan?' Moramo da prestanemo da projektujemo ove zastarele stavove na ovu decu. Veoma su svesni da su deca donatora. Oni znaju kako da reaguju.

Mejeru je zabranjeno da donira spermu u Holandiji 2017. godine nakon što je utvrđeno da je biološki otac 102 dece rođene iz donacija u 11 klinika širom zemlje. Nastavio je da donira drugim zemljama do 2023. godine, kada su jedna žena i fondacija podneli tužbu protiv Meiera, navodeći da povećava rizik od incesta za svoju decu.

Sudija je na kraju zabranio Majeru da donira spermu novim roditeljima i rekao da će biti kažnjen sa 100.000 evra po donaciji ako to učini.

Mejer je za BBC rekao:

Prestao sam da doniram nove porodice 2019. Donirao sam samo za braću i sestre (deca koja su već začeta njegovom spermom). Tužba je u suštini bila beskorisna jer sam već stao, a tužba me nije sprečila da pomažem postojećim porodicama.

Upitan da li vidi problem u svojim postupcima, Mejer je rekao:

Ne vidim apsolutno ništa loše u tome. Mislim da je to jako dobro. Vidim da oni (deca) imaju mnogo prijatelja, da se upoznaju. I ne mogu da govorim u njihovo ime, ali iz onoga što sam video, oni su veoma srećni što imaju toliko braće i sestara. Zato što se oni (polubraća i sestre) sastaju na donatorskim danima, sastaju se i zajedno odlaze na odmor.

Govoreći o razlozima zbog kojih je postao donor sperme, Mejer je rekao:

Pogrešno je mišljenje da sam imao plan. U suštini, bio sam na koledžu i imao sam prijatelja koji je bio neplodan. Imao je veliki uticaj na mene jer sam video kakav je uticaj imao na njegov život. Tako sam se zainteresovao..

Autor: redportal.rs