Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova reklo da ima problema sa zvaničnim štampačima

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da postoje problemi u zvaničnim štamparijama i da je od početka godine došlo do naglog povećanja broja zahteva za pasoše.

Duga kašnjenja u izdavanju pasoša sa početkom praznične sezone izazivaju frustraciju, saopštilo je danas udruženje koje predstavlja nemačke gradove, prenela je DPA.

- U odeljcima za pasoše i lična dokumenta ima guranja i smetnji. Trenutno je za isporuku pasoša potrebno do osam nedelja, a obično samo dve-tri nedelje - rekao je danas predsednik udruženja Helmut Dedi.

U odgovoru na zahtev DPA, nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je reklo da ima problema sa zvaničnim štampačima i da je od početka godine došlo do naglog povećanja broja zahteva za pasoše.

Prvi put je u roku od četiri nedelje naručeno mnogo više od 600.000 pasoša, rekla je portparolka nemačkog MUP-a. Službene štamparije bile su u procesu nabavke nove mašinerije - dodala je ona.

U međuvremenu, gradske vlasti mogu da izdaju privremene pasoše koji važe za većinu zemalja i da se vrate kada se pribave običan pasoš.

Autor: redportal.rs