Ako pobedi na izborima, Zelenski će se suočiti sa OZBILJNIM PROBLEMIMA 👆🏼

Ekstremna desničarska francuska partija Nacionalno okupljanje (RN) neće dozvoliti Ukrajini da koristi francusko dalekometno oružje u borbi protiv ruske invazije u slučaju da i ta stranka bude pitana o tome u okviru vlade, a nakon drugog kruga izbora, saopštila je njihova kandidatkinja Marin le Pen.

U izjavi za CNN, Le Pen je rekla da će se rukovodstvo Nacionalnog okupljanja zalagati da francuske trupe ni pod kojim uslovima ne budu stacionirane u Ukrajini.

Le Penova je potvrdila stav RN-a nakon što je predsednik Emanuel Makron ranije ove godine odbio da isključi mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu da pomognu u obuci ukrajinskih vojnih snaga.

Iako se slaže da Ukrajina treba da ima sposobnost da se odbrani od ruske agresije, lider RN Džordan Bardela je jasno rekao da je ta stranka protiv isporuke oružja, jer bi to moglo dovesti do eskalacije rata. On je istakao da Francuska ne bi trebalo da isporučuje Ukrajini rakete ili drugo naoružanje koje može da stigne do ruske teritorije.

RN želi da preuzme ključnu ulogu u francuskoj vladi nakon drugog kruga izbora koji se održavaju sutra, 7. jula. On se nada da će, ako dobije većinu u parlamentu, imenovati premijera iz svojih redova.

Stranka je prošle nedelje bila u vođstvu u prvom krugu glasanja, a nedavne ankete pokazuju da će stranka ponovo voditi u drugom krugu, ali neće moći da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu.

Autor: mondo.rs