Mali dečak, ali veliki borac imao je samo 14 godina kada je položio svoj život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 😞

Danas se navršava 31. godišnjica od pogibije najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske - Spomenka Gostića.

Spomenko je rođen u Doboju, 14. avgusta 1978. godine, a živeo je u siromašnoj porodici u selu Jovići na planini Ozren. Nimalo lak život postao je još gori kada mu je majka umrla neposredno pre početka rata. On tada ostaje da živi sa svojom bakom, koja tokom granatiranja sela, septembra 1992. godine, gine. Spomenko tada ostaje sam i odlučuje da se stavi na raspolaganje Vojsci Republike Srpske, gde je zbog broja godina odlučeno da bude kurir.

Dečak sa svojom zapregom sa 2 konja tokom sukoba dostavlja hranu vojnicima koji se nalaze u prvim redovima.

Tokom izjave za televizijske kamere, Spomenko je prokomentarisao kako se jedan dečak snalazi u vihoru rata:

- Jeste da ima mnogih slučajeva gde je bilo teško, ali to se opet nekako izdrži. Imao sam slučajeva da sam nagazio na minu, odbilo je točak, druga je ranilo, a mene je geler okrznuo. Ali opet se sve to savlada - govorio je Spomenko Gostić.

Tom prilikom upitan je i da li ima neku poruku srpskom narodu, na šta je on odgovorio:

- Da se drže hrabro, da idu na liniju i da se bore kako treba!

IZVOR: YT / CrveneBeretke

Bio je ranjavan 2 puta, tokom izvlačenja ranjenih ratnih drugova.

Nakon pojavljivanja na televiziji, dečak je dobio ponudu Srbina iz Pariza da pobegne od rata u Francusku kod njega, međutim Spomenko je odbio da napusti položaj i ostao je do kraja sa svojim saborcima.

Tokom marta 1993. godine počela je ofanziva muslimanskih snaga na planinu Ozren, pa je tom prilikom na udaru bilo i selo Jovići. Narod se povukao, a Spomenko je sa još nekoliko vojnika ostao da brani svoje ognjište. U jednom od granatiranja položaja srpske vojske, mladi Spomenko biva teško ranjen. Preminuo je 20. marta, a sahranjen je sa ostalim stradalim borcima iz tog kraja na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Foto: Wikipedia.org

U znak sećanja na hrabrog Spomenka Gostića snimljen je i dokumentarni film Spomenko na vječnoj straži, koji govori o životu dečaka sa Ozrena.

IZVOR: YT / dokumentarno

Takođe, o Spomenku je snimljeno i nekoliko narodnih pesama, te se i na taj način čuva sećanje na momka koji je svoj život dao za srpski narod i Republiku Srpsku.

Dana 28. avgusta 2021. godine, na dan Uspenja Presvete Bogorodice, svečano je otkriven i osveštan spomen-kip Spomenku Gostiću u porti manastira Svetog Nikole u Petrovu. Spomenik je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je tom prilikom poručio da je Gostić mučenik našeg vremena, zajedno sa još 30.000 Srba koji su postradali za Republiku Srpsku.

- Spomenko je bio među najmlađima. Primer čestitog mladića koji voli svoju zemlju i koji je stradao za nju i njene ideale - istakao je vladika Fotije.

Spomen-kip Spomenka Gostića tada su otkrili inicijator i organizator projekta Mile Savić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i odbornik u Skupštini grada Bijeljina Miloš Stanišić.

IZVOR: YT / RTRSvijesti

Autor: Redportal.rs