SRBIMA nekad nazivani svi SLOVENI 📜

O poreklu Srba i Hrvata dugo se raspravljalo i postoje razne teorije koje su predmet sporova.

U novoj epizodi emisije Kontrapovijest, čiji je autor i voditelj hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, gostovao je Neven Budak, redovni profesor Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Budak je ukratko interpretirao sve postojeće teorije o poreklu Slovena, odnosno Hrvata, uz pominjanje izvora na koje se zagovornici tih teorija pozivaju.

Ima puno dokaza da je staro antičko stanovništvo kontinuiralo u puno većem broju, da doseljenika nije bilo tako puno, da nisu došli na prazan prostor i naselili se, što će reći da smo mi danas potomci i onih koji su se doseljavali i onih koji su tu već živeli u to doba. Dakle, i potomci romanizovanih Ilira, doseljenih Rimljana, tih Slovena... 🏺

Budak ističe i da je do nekakve seobe moglo doći krajem 8. veka, a ne u 7. veku kako se ranije mislilo. Krestić je pitao sagovornika da li su se Srbi izdvojili kao posebna zajednica pre slovenskog dolaska na Balkan ili su svi doseljeni bili Srbi:

Pitanje identiteta Srba u to doba tek zaslužuje još dodatnih istraživanja. O hrvatskom primeru se puno više raspravljalo. Nedavno je objavljen članak u kojem se zastupa teza da taj pojam Srbi u 9. stoleću, koji se javlja u Franačkim analima, a onda Sorabi koji se istovremeno javljaju u Lužicama, je termin koji su nemački govoreći autori koristili za označavanje Slovena. Dakle, da to nije posebna etnička skupina, nego jedan od termina kojim su označavani Sloveni. (...) Mislim da su i Srbi kao narod nastali na ovom području, dakle nije bilo neke seobe Srba u ove krajeve!

IZVOR: YT / VIDA

Autor: redportal.rs