Major Tepić: Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško!

Major Milan Tepić rođen je 26. januara 1957. u Komlencu kod Kozarske Dubice.

Vojnotehničku akademiju u Zagrebu završio je 1980. i dobio čin poručnika i prvu službu u Slavonskoj Požegi.

Po izbijanju rata bio je u vojnoj kasarni JNA u Bjelovaru. Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara. Kada je major Tepić video da se nalazi u teškoj situaciji, a pošto nije želeo da skladište municije preda hrvatskim separatistima zengama (ZNG), odlučio je da skladište digne u vazduh.

Ujutru oko 10.40 č. istog dana jaka eksplozija koja je potresla ceo Bjelovar. Tokom dizanja bojeve municije u vazduh poginulo je i 10 pripadnika Zengi koji su se u toku opsade približili ogradi skladišta.

Pre Tepića poginuo je vojnik JNA Stojadin Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju.

Predsedništvo SFRJ ga je 19. novembra 1991. odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije. Vojnik Stojadin Mirković odlikovan je Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Major Milan Tepić proglašen i prvim herojem Republike Srpske.

On je u svom pismu između ostalog napisao: Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško!

IZVOR: YT / RTRS vijesti

Autor: Redportal.rs