Jedini srpski dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Na današnji dan 1975. godine preminuo je srpski književnik i akademik Ivo Andrić.

Andrić je rođen 1892. godine u Dolcu kod Travnika. Pohađao je gimnaziju u Sarajevu i za to vreme bio član revolucionarne organizacije Mlada Bosna. Hapšen je zbog toga od austrougarskih vlasti za vreme Prvog svetskog rata i držan u pritvoru. Nakon rata je doktorirao na Univerzitetu u Gracu.

Radio je pri konzulatima i poslanstvima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Vatikanu, Bukureštu, Trstu, Gracu, Marseju, Parizu i Madridu. Potom je bio sekretar stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije pri Društvu naroda. Za člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1926. godine, a bio je i urednik Srpskog književnog glasnika.

Andrić je bio vršilac dužnosti načelnika Političkog odeljenja Ministarstva inostranih dela u vreme Milana Stojadinovića, a od 1937. do 1939. godine bio je i zamenik ministra inostranih dela. Zatim je imenovan za poslanika Kraljevine Jugoslavije u Trećem rajhu, gde ostaje do Aprilskog rata 1941. godine.

U njegova najpoznatija dela ubrajaju se romani Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Prokleta avlija, kao i pripovetke Priča o vezirovom slonu i Jelena, žena koje nema. Za svoj književni rad je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Preminuo je 1975. godine na staroj Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor: redportal.rs