Sa pešačkog dela mosta se mogu videti Katedrala Sv. Pavla, toranj glavne pošte i banka

Tauerbridž (engl. Tower Bridge) je pokretni most preko reke Temze, ime je dobio po obližnjoj Londonskoj kuli, a vremenom je postao jedan od iskonskih simbola Londona. 

Nekad se Tauerbridž poistovećuje sa Londonskim mostom koji se nalazi oko osam kilometara uzvodno. Izgrađen je u 19. veku, jer se zbog širenja grada pojavila potreba za novim mostom u istočnom delu Londona. 

Po izlasku konkursa stiglo je preko pedeset različitih kreativnih rešenja kako bi most trebao da izgleda. Na kraju, odabrano rešenje je arhitekte Ser Horasa Džounsa, koji je umro neposredno nakon dobijanja posla, a radove je završio ser Džon Vulf-Ber. Princ od Velsa, budući kralj Edvard VII otvorio je most 1894. 

IZVOR: YT / James Fox

Iako se ne vidi na prvi pogled, Tauerbridž je betonsko-čelični most, koji je dekorisan sa preko 31 milion kamenih cigli koje odaju starinski utisak. Most je dužine 244 m i ima dve kule, svaka visoka 65 m između kojih se na dva nivoa nalazi statični i pokretni deo.

Donji nivo se sastoji od dva pokretna segmenta koje se podižu do ugla od 83° i namenjene su kombinovanim pravcima, dok je gornji bio zamišljen kao pešačka alternativa za sve one koji ne žele da čekaju na spuštanje rampi u vreme kada je most podignut kako bi omogućio prolazak brodovima. 

Kada se popnete do pešačkih prolaza, videćete prelepu panoramu Londona. Sa pešačkog dela mosta se mogu videti Katedrala Sv. Pavla, toranj glavne pošte i banka koja se nalazi u poslovnom delu grada. Ovaj poznati most dnevno pređe oko 40.000 ljudi.

Autor: redportal.rs

#most