Milićeva dela danas se čuvaju u velikim evropskim muzejima i galerijama 🖌️🎨

U Domu Jevreja Grujića otvorena je izložba izložba Nebeski Milić, povodom 90. godišnjice rođenja čuvenog srpskog slikara Milića Stankovića, poznatijeg kao Milić od Mačve.

Posetioci na izložbi mogu videti oko 60 Milićevih slika, među kojima su poznate Ponovljena prošlost i Posveta prahu Leonida Šejka, ali će imati prilike da vide i neka dela koja do sad nisu izlagana. Takođe, na izložbi se nalaze i Milićevi lični predmeti i umetničke instalacije.

Izložba je produžena do 30. aprila, a ekipa Red TV-a je iskoristila priliku da je poseti i razgovara sa istoričarkom umetnosti Andreom Milojević, koautorkom izložbe,

Bio je veliki putnik, čovek koji je proputovao skoro čitav svet, kako kaže - čovek koji je tražio Atlantidu. Njegova dela su završila u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope, čak i Amerike, a zanimljivo je da se neka nalaze u velikim galerijama i muzejima kao što su Galererija Ufici u Firenci, Istorijski muzej u Ženevi, Vatikanski muzej...

O Milićevoj ličnosti, ali i njegovom stvaralaštvu, Andrea Milojević je istakla:

On je jedan zanimljiv spoj starog i novog. On je čovek koji je dosta svoju umetnost zasnovao na radovima Boša, Brojgela, pa njemu opet savremenika Dalija, ali je bio čovek koji je obožavao našu istoriju. Odrastao je uz oca solunca, tako da su tu brojne teme iz Balkanskih ratova, pre svega Prvog svetskog rata, Lepenskog vira, pa naše srednjovekovne istorije, ali i arhitekture koju možete da vidite skoro na svim slikama.

Pored Andree Milojević, koautorka izložbe je i Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića. Izložba je nastala u saradnji sa kćerkama Milića od Mačve.

IZVOR: YT / Red TV

Autor: redportal.rs