Grobovi bili oskrnavljeni, dostojno ispraćeni tek 60 godina kasnije 😔

Na današnji dan 1943. godine počeo je napad na manastir Ostrog u kojem su se nalazili štab i vojnici pod komandom pukovnika Baja Stanišića i generala Blaža Đukanovića.

U napadu komunista na manastir korišćeni su i topovi, ali su se braonici Ostroga uspešno držali i pružili snažan otpor. Nakon četiri dana teških borbi, general Đukanović je prihvatio poziv da se preda i pošao sa Jovanom Toškovićem i grupom od 22 vojnika. Komunisti su ih likvidirali neposredno po predaji. 😔

Otpor je do samog kraja pružao Bajo Stanišić. Sa njim su ostala i njegova tri sinovca: Boro, Vojo i Milinko. Stanišić je poginuo pucajući sa zvonika manastira.

Foto: Facebook.com/Miroslav Miro Stanišić

Beživotna tela branilaca Ostroga bačena su niz ostroške litice. Monasi su ih kasnije pronašli i sahranili ispod gornjeg manastira. Međutim, komunisti su u decembru 1945. godine oskrnavili grobnicu i razbacali posmrtne ostatke Baja Stanišića po okolnim jamama. Monasi su ih ponovo sakupili i tajno sahranili, a tajna je čuvana sve do 1990. godine. 🕯️

Zemni ostaci ostroških mučenika danas počivaju u Crkvi Svetog novomučenika Stanka pod Ostrogom. Ovo su imena stradalih: general Blažo Đukanović, pukovnik Bajo Stanišić, kapetan Đorđije Becić, advokat Boško Bojović, Đuro Bojović, Blažo Vojvodić, potporučnik Vojislav Vujović, poručnik Milo Vujović, Svetozar Grandov, Vladimir Damjanović, Janko Pajović sa sinovima Branislavom i Borislavom, Milutin Rajković, Vladislav Pavićević, Ilija Popović, Ljubo Radović, Luka Radulović, Borislav, Vojislav i Milinko Stanišić, braća Dušan i Jovan Strugar, Jovan Tošković, Vido Ćetković, Radoje Ćetković i Petar Šolaja.

Sablja Baja Stanišića čuva se u prostoriji manastira Ostrog u kojoj je poginuo.

IZVOR: FB / Miroslav Miro Stanišić

Autor: redportal.rs