Cela analiza dostupna na Raskrinkavanje.ba

Red portal je 8. 2. 2023. godine objavio tekst pod nazivom ZEMLJOTRESI u Turskoj i Siriji ciljano IZAZVANI POMOĆU SEIZMIČKOG ORUŽJA? 📍😲, u kom se nalazila Instagram objava Saše Borojevića u kojoj je izneo niz netačnih tvrdnji kako bi potkrepio "zaverološke" insinuacije da su zemljotresi u Turskoj i Siriji veštački izazvani, a koje su dovele javnost u zabludu.

Nakon analize Raskrinkavanja.ba, izmenili smo tekst, iz kog smo uklonili sve netačne informacije i uneli tačne.

Najveća vest ovih dana u medijima, ali i na društvenim mrežama su zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju. 💔🙏🏻 Spasilačke ekipe svakodnevno pretražuju ruševine zgrada koje su sravnjene sa zemljom. Broj žrtava u Turskoj i Siriji je sada premašio 8.000 i očekuje se rast. 😭 Agencija UN za decu UNICEF saopštila je da su u zemljotresu i naknadnim potresima verovatno stradale hiljade dece.

Kao i svaki događaj, i ovaj događaj ispratio je veliki broj teorija zavera zbog čega bi se ovakav događaj mogao dogoditi.

Šta su činjenice 👇🏻

📌 Borojević je u objavi izneo tvrdnje da su "par dana pre zemljotresa SAD i druge zapadne zemlje zatvorile mnoga svoja diplomatska predstavništva u Turskoj zbog 'ugroženosti od terorističkih napada'". Reč je, u stvari, o privremenom zatvaranju više konzulata zapadnih zemalja u Istanbulu. Te iste zemlje su obrazložile da je to učinjeno zbog sigurnosnih razloga, odnosno straha od odmazde nakon što su u nekoliko evropskih zemalja zabeleženi incidenti spaljivanja Kurana

📌 Borojević dalje tvrdi da je Frank Hoogerbeets na Tviteru najavio ili predvideo zemljotres, pri čemu se poziva na njegovu objavu od 3. februara u kojoj je Hoogerbeets napisao da će "pre ili kasnije" doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i centralne Turske, Jordana, Sirije i Libanona. Međutim, Hoogerbeets nije naučnik, njegov tvit nije nikakvo predviđanje, a zemljotrese je nemoguće predvideti. 

📌 - Zemljotres se dešava samo nekoliko dana nakon izjave Erdogena da će Turska izaći iz NATO i podržati Rusiju - napisao je Borojević. Zatim, navodi i to da je "nekoliko dana pre potresa u Bosfor uplovio američki ratni brod, kao i da je američki ratni brod bio u Istanbulu i 1999. kada se desio razoran zemljotres koji je odneo 15 hiljada života". Međutim, on ne nudi nikakvo dalje objašnjenje iz koga bi bilo jasno na koji bi način prisustvo ovog broda moglo biti povezano sa zemljotresom. Kroz ove navode Borojević je promovisao teoriju zavere da je zemljotres u Turskoj veštački izazvan, pri čemu je insinuirao da su glavni krivci NATO i SAD.

📌 Borojević dalje navodi da "u vreme najjačeg zemljotresa nad epicentralnim područjem snimljena čudna svetlost nepoznatog porekla. Da li postoji mogućnost da je zemljotres ciljano izazvan upotrebom neke vrste seizmičkog oružja?" Međutim, u pitanju su svetla na nebu koja su se pojavila pre zemljotresa u Turskoj. I ranije su pratila neke potrese, ali ne postoji konsenzus oko toga kako nastaju. 

📖 Detaljnu analizu Raskrinkavanja.ba možete pogledati OVDE.

Red portal se izvinjava čitaocima zbog prenošenja manipulativnih pokušaja povezivanja zemljotresa s događajima s kojim nemaju nikakve veze.

Autor: redportal.rs