Fajzer nije optužen za prevaru i podmićivanje Vlade

Uzimajući u obzir analizu platforme Raskrinkavanje.ba "Direktor Pfizera Albert Bourla nije uhapšen", objavljenu 10. 11. 2021. godine, kojom je utvrđeno da informacija koja prvobitno prenesena na našem portalu lažna vest, naslov i podnaslov na ovom linku su izmenjeni u skladu sa utvrđenim činjenicama.

Direktor, odnosno CEO kompanije Fajzer Albert Burla nije bio uhapšen u novembru 2021. godine, kako je prvobitno objavio kanadski portal Conservative Beaver, kako na svom sajtu tako i na svom profilu na mreži Tviter (Iks), tako da su svi koji su ovu lažnu informaciju objavili, praktično preneli lažnu vest, iako nijedan relevantan medij ovu informaciju nije potvrdio.

Samim tim, utvrđeno je i da su: navodne "optužnice koje su podignute protiv Burla", "njegova uloga u zavaravanju mušterija kada je u pitanju efektivnost kovid vakcine", "optužbe protiv Fajzera protiv navodnog falsifikovanja podataka i mita", navodni intervju FBI agenta koji je učestvovao u hapšenju, i na kraju "optužba protiv Fajzera za podmićivanje Vlade i medija" deo lažne vesti, tako da nijedna od ovih iznetih tvrdnji nije istinita.

Takođe, utvrđeno je da je objašnjenje onih medija i drugih izvora koji su ovu vest širili kao autentičnu, a koji se svodio na navodnu cenzuru, takođe bez osnova, što su utvrdili različiti fektčekeri i drugi mediji (SnopesPolitifactForbesVerify iz SAD, Factly iz Indije, Greek City Time iz Grčka, Liputan iz Indonezije, Faktograf iz Hrvatske, Istinomer iz Srbije).

Takođe, skrećemo pažnju da je direktor Fajzera Albert Burla upravo tog dana kada je preneta lažna informacija, bio aktivan i na svom profilu na Tviteru a gostovao je preko uključenja u emisiji na CNN-u, što možete videti i u prenesenim linkovima i printskrinovima 👇🏻:

IZVOR: YT / @CNN

Foto: Printskrin/raskrinkavanje.ba

Napominjemo da je Red portal, prema analizi Raskrinkavanja, bio prvi medij na našem govornom području koji je ove navode sa portala Conservative Beaver objavio u formi medijskog izveštaja, tako da je članak na ovom linku dobio ocenu lažna vest, zbog čega se izvinjavamo našim čitaocima i pratiocima.

Autor: redportal.rs