EU agencija se nije odmah izjasnila o odobrenju ne znači da ga je i odbila

Evropska agencija za lekove nije odbila zahtev nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv kovida 19.

Na Red portalu 1.12.2020. objavljena je netačna informacija da je Evropska agencija za lekove odbila zahtev njemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv kovida 19.

Činjenica da se EU agencija nije odmah izjasnila o odobrenju ne znači da ga je i odbila, već da prati svoje standardne procedure u ovakvim slučajevima.

U saopštenju EMA-e piše da će mišljenje o odobrenju biti dato u roku od nekoliko sedmica u ubrzanom postpuku: EMA je zaprimila zahtev za uslovno odobrenje za stavljanje u promet BNT162b2, COVID-19 mRNA vakcine, koju su razvili BioNTech i Pfizer. Procena za BNT162b2 će teći po ubrzanom vremenskom rasporedu. Mišljenje o odobrenju za stavljanje u promet moglo bi se izdati u roku od nekoliko sedmica, zavisno o tome jesu li dostavljeni podaci dovoljno čvrsti i kompletni da pokažu kvalitet, sigurnost i delotvornost vakcine.

Autor: redportal.rs