U jednom trenutku je bio dostupan za sve nivoe pretplate

Google One VPN, dodatna usluga za pretplatnike Google One, prestaje s radom zbog nedovoljnog interesovanja korisnika. Ova usluga, lansirana 2020. godine, bila je namenjena pružanju veće sigurnosti i privatnosti na internetu za korisnike koji plaćaju dodatni prostor na Gugl klaud platformama kao što su Gmail, Drive i Google Photos.

Iako je prvobitno VPN bio dostupan samo u skupljem paketu sa 2TB prostora, kasnije je postao dostupan za sve nivoe pretplate, uključujući i najjeftiniji plan od 2 dolara mesečno. Uprkos ovim promenama, VPN nije uspeo da privuče dovoljno korisnika, što je dovelo do odluke o njegovom ukidanju, piše Telegraf.rs.

Prema izvorima, postoje još 2 VPN proizvoda pod okriljem Gugla: Pixel VPN i Google Fi VPN, koji ostaju u funkciji. Pixel VPN je integrisan sa Pixel telefonima, dok je Google Fi VPN ekskluzivan za korisnike Google Fi usluge na Androidu i iOS-u.

Gugl nije odredio tačan datum ukidanja usluge, ali je najavljeno da će VPN biti postepeno ugašen tokom 2024. godine. Kao razlog za gašenje usluge, iz Gugla navode da "ljudi jednostavno nisu koristili VPN", kao i da je Windows klijent bio previše problematičan, što je otežalo njegovo održavanje.

Ova odluka predstavlja još jedan u nizu poteza Gugla kojim se smanjuje spektar ponuđenih usluga, fokusirajući se na ono što korisnici najviše koriste i cene.

Autor: Telegraf.rs