U par lakih koraka do svežijeg vazduha i bolje potrošnje

Ako vam visi klima na zidu u kući to ne znači da ste rešili problem sa vrućinom u stanu, jer ako uređaj imate već nekoliko godina, a niste ga očistili – ne treba ni da ga palite.

Da je čišćenje klima uređaja obavezni deo kućnog posla pre početka vrućina svi znaju, a uz par saveta možete sami da ga očistite i tako uštedite par hiljada dinara, koliko bi vam inače majstori uzeli.

Zbog naslaga prašine i duvanskog dima može se javiti i neprijatan miris u stanu dok kilima radi. U većim prodavnicama možete da nabavite specijalna sredstva, najčešće u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Ta sredstva treba koristiti pažljivo i striktno prema uputstvu jer će samo tako biti efikasna.

Unutrašnji deo klime ima filtere koje treba promeniti ili očistiti kako je predviđeno u uputstvu. Spoljne i lako pristupačne unutrašnje plastične delove možete pažljivo da operete mlakom vodom u kojoj ste rastvorili neko sredstvo za čišćenje. Mnogi u tu svrhu koriste deterdžent za sudove. Ako sami skidate filtere, budite jako pažljivi jer plastične „žabice“ mogu lako da puknu. Zato najpre proučite uputstvo kako ne biste napravili štetu.

Pre čišćenja svakako ugasite klimu i isključite je iz struje. Nakon toga skinite poklopac i videćete filtere kojima treba čišćenje. Inače, preporučljivo je čistiti ih na svaka tri meseca ukoliko klimu koristite cele godine, a ako imate kućne ljubimce još češće.

Kada ste došli do filtera, odstranite sve eventualne veće objekte sa njega i potom ga operite. Možete to da uradite samo vodom, a možete i da joj dodate sredstvo za dezinfekciju.

Kada ste ga detaljno oprali, filter ostavite da se osuši. Vodite računa da bude sasvim suv pre nego što ga vratite u klimu, a pre toga naravno operite i mrežicu. To možete da uradite mešavinom vode i običnog deterdženta. Kada ste to uradili, vratite sve na svoje mesto i – to je to.

Autor: citymagazin.rs