Stručnjaci veruju da je tehnologija ugrađena u avion toliko uspešna da bi mogla da bude pametnija, efikasnija i pristupačnija od letelica sa ručnim upravljanjem

Američko vazduhoplovstvo testira borbeni avion F-16 i toliko je uvereno u tehnologiju da šalje svog šefa kao putnika u letelicu.

Asošiejted pres je izvestio da se sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal dobrovoljno prijavio da bude putnik u avionu F-16 da vidi kako to funkcioniše.

- Sa mnom će biti pilot koji će samo posmatrati, kao što ću i ja biti, kako funkcioniše autonomna tehnologija - rekla je Kendal tokom saslušanja u senatskom odboru za odbranu o izdvajanjima.

On je izrazio nadu da ni on ni pilot koji putuje sa njim neće biti potrebni za upravljanje avionom.

Stručnjaci veruju da je tehnologija ugrađena u avion toliko uspešna da bi mogla da bude pametnija, efikasnija i pristupačnija od letelica sa ručnim upravljanjem.

Dejli mejl je u martu izvestio da je američko vazduhoplovstvo naručilo flotu od 1.000 dronova kontrolisanih veštačkom inteligencijom koji bi bili u stanju da "izvode rizičnije manevre" od ručnih letelica.

Iako se čini da ima koristi, potpuno autonomni sistemi su se takođe suočili sa odgovorom onih koji su zabrinuti zbog opasnosti oslanjanja na veštačku inteligenciju za donošenje strateških odluka.

Kako je Business Insider ranije izvestio, kritičari AI oružja, uključujući neprofitnu organizaciju Future of Life Institute, nazvali su ovu tehnologiju „botovima za klanje“, kritikujući nedostatak algoritamskog donošenja odluka za koje su rekli da bi moglo povećati rizik od brze eskalacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je 2019. godine rekao da su "mašine koje imaju moć i diskreciju da oduzimaju živote bez ljudskog učešća politički neprihvatljive, moralno odvratne i da ih treba zabraniti međunarodnim pravom".

Autor: redportal.rs