Otkrijte mehanizam dobijanja električne energije na ovaj način ☝️

Solarni paneli koriste energiju sunca kako bi proizveli električnu energiju. Ovaj proces, poznat kao fotonaponski efekat, ključan je za rad solarnih sistema.

Proces rada solarnih panela može se sumirati u nekoliko etapa:

Prvi korak je apsorpcija sunčevog svetla. Solarni paneli sadrže fotoćelije napravljene od poluprovodničkih materijala, najčešće silicijuma. Kada sunčevi zraci pogode ove ćelije, energija se apsorbuje.

Zatim dolazi do oslobađanja elektrona. Energija apsorbovana od strane fotoćelija podstiče elektrone u materijalu da se oslobode i kreću kroz poluprovodnički materijal. Ovaj proces stvara električnu struju.

Nakon toga, elektroni putuju kroz električni provodnik. Ugrađeni provodnički slojevi u solarnim panelima omogućavaju oslobađajućim elektronima da se kreću duž unapred postavljenog puta. Ova kretanja elektrona stvaraju električnu struju koja se može koristiti kao izvor napajanja.

Da bi se ova električna energija koristila u domaćinstvu ili distribuirala u električnu mrežu, solarni paneli su obično povezani sa invertorom.

Jedan od izazova u korišćenju solarnih panela je varijabilnost proizvodnje energije u zavisnosti od dnevnog svetla. Da bi se prevazišla ova fluktuacija i obezbedila kontinuirana snabdevanja električnom energijom, ključno je implementirati efikasne sisteme skladištenja energije. U tom kontekstu, litijum-jonske baterije predstavljaju izuzetno popularan izbor. Ove baterije su visoko efikasne, imaju dug vek trajanja i mogu brzo skladištiti i otpuštati električnu energiju. Njihova prilagodljivost ih čini idealnim rešenjem za solarnu energiju, jer omogućavaju efikasno korišćenje prekomerne proizvodnje tokom sunčanih perioda za korišćenje kada sunce nije dostupno.

Ključna prednost solarnih panela leži u njihovoj održivosti i činjenici da prilikom proizvodnje električne energije ne emituju štetne gasove. Ovi paneli igraju ključnu ulogu u tranziciji ka čistijim i održivijim izvorima energije.

Autor: Balša Stupar