Roditeljima se preporučuje da se redovno informišu o najnovijim pretnjama ✋🏻

Oko 80 odsto mladih tvrdi da koristi veštačku inteligenciju (AI) više puta dnevno, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija, a stručnjaci za sajber bezbednost ističu da korišćenje AI može da ugrozi bezbednost dece ne internetu. 🤖🚫

Jedan od načina jesu brojne aplikacije koje su se pojavile sa razvojem AI, među kojima su aplikacije sa naizgled bezopasnim funkcijama, poput filtera na slikama, jer kada deca ubace fotografije u takve aplikacije, ne mogu biti sigurna u kojoj će bazi podataka njihove fotografije završiti i da li će ih neko zloupotrebiti. ✋🏻✋🏻

Štaviše, neke AI aplikacije, posebno četbotovi, omogućavaju da se lako pristupi sadržaju koji je neprikladan za najmlađe, navode iz kompanije Kasperski i dodaju da na primer, postoji mnoštvo AI četbotova koji su posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje a deca, čak i kada se traži provera starosti, mogu sakriti stvarni uzrast, prenosi Telegraf.

Rizik nosi i igranje video-igara na pametnim uređajima, što prema onlajn statistikama praktikuje čak 91 odsto dece uzrasta od tri do 15 godina.

Glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima je sastavni deo nekih igara, a na taj način sajber kriminalci izgrađuju virtuelno poverenje sa igračima, mame ih poklonima, a nakon toga lako dobijaju njihove lične podatke.

Kao potencijalnu pretnju navode razvoj FinTech industrije za decu i ističu da se očekuje porast pretnji korišćenjem pametnih kućnih uređaja.

Kako bi se rizik izbegao ili smanjio roditeljima se preporučuje da se redovno informišu o najnovijim pretnjama, da aktivno prate onlajn aktivnosti dece, da komuniciraju sa njima, kao i da koriste digitalne alate i literaturu koja im u tome može pomoći.

Autor: Telegraf