Prošlog meseca šef kompanije Iks, Tesla i Spejs Iks sugerisao da će svi korisnici društvene mreže možda morati da plate za pristup

Iks društvena mreža Ilona Maska, ranije poznata kao Tviter, počela je da naplaćuje novim korisnicima na Novom Zelandu i Filipinima 1 dolar godišnje za pristup ključnim funkcijama u okviru novog probnog perioda. To uključuje mogućnost postavljanja, ponovnog postavljanja, lajkovanja postova i odgovaranja na postove, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni koji se odjave moći će samo da čitaju postove, gledaju video zapise i prate profile. Platforma društvenih medija saopštila je da je cilj "smanjenje broja botova, kao i manipulacije platformom".

Novi profili će takođe morati da verifikuju svoj telefonski broj, iako je Mask rekao da će i dalje biti slobodno kreirati profile "samo za čitanje", kojima nedostaju ključne karakteristike.

Prošlog meseca šef kompanije Iks, Tesla i Spejs Iks sugerisao je da će svi korisnici društvene mreže možda morati da plate za pristup. Otkako je Mask kupio Tviter za 44 milijarde dolara prošle godine, beleži kontinuirani pad prihoda.

Iako postoji jasan finansijski interes da kompanija naplaćuje korisnicima, kontroverzni milijarder je rekao da je cilj naterati ljude da plate za uslugu da se bave botovima. Plaćeni pretplatnici na poboljšanu uslugu, nazvanu Iks Premium, sada plaćaju za više funkcija kao što su duži postovi i povećana vidljivost na platformi.

Iks Premium trenutno košta 8 dolara mesečno u SAD. Cena varira u zavisnosti od zemlje prebivališta pretplatnika, dok ostali korisnici i dalje mogu besplatno koristiti Iks.

Jedan od rizika stavljanja Iks iza paivall-a je da bi platforma mogla da izgubi veliki deo svojih korisnika. To bi, zauzvrat, moglo da smanji prihod od oglašavanja, koji trenutno čini ogromnu većinu prihoda kompanije.

Poslednjih nedelja kompanija je bila pod istragom Evropske unije zbog mogućeg širenja terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje, nakon napada Hamasa na Izrael. Takođe je kažnjen od strane australijskog nadzornog organa za bezbednost na internetu jer nije sarađivao u istrazi o praksi zlostavljanja dece.

Autor: redportal.rs