Naknade generalnim direktorima su postale posebno osetljiva tema u tehnološkoj industriji, posebno nakon talasa otpuštanja u velikom broju kompanija

Sundar Pičai, izvršni direktor Alfabeta, matične kompanije Gugla, primio je ukupno 226 miliona dolara plate i naknade u 2022. godini, više od 800 puta više od prosečne plate zaposlenih u kompaniji. Njegova godišnja plata bila je 2 miliona dolara, prema izveštaju koji je kompanija podnela regulatoru.

Povrh toga, Pičai je dobio 218 miliona dolara za prošlogodišnji posao, a njegov kompenzacioni paket je uključivao skoro 6 miliona dolara u ličnu zaštitu. Prosečna godišnja plata zaposlenih u Alfabetu u 2022. godini je, pak, iznosila 279.802 dolara, pa je naknada generalnog direktora bila 808 puta veća.

Drugi rukovodioci u Alfabetu i Guglu zaradili su otprilike 22 do 35 miliona dolara na godišnjim nagradama za akcije, navodi se u izveštaju. Taj izveštaj je došao kada je Alfabet počeo da restrukturira svoje poslovanje, uključujući otpuštanje 12.000 radnih mesta, što je počelo u januaru i čini 6 procenata njegove ukupne radne snage.

Finansijska direktorka Gugla Rut Porat najavila je početkom aprila da će ta kompanija ostvariti dodatne uštede smanjenjem broja laptopova i servisa. Inače, naknade generalnim direktorima su postale posebno osetljiva tema u tehnološkoj industriji, posebno nakon talasa otpuštanja u velikom broju kompanija.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk smanjio je svoje isplate ove godine nakon što je naljutio zaposlene uzevši 100 miliona dolara plate i kompenzacije u protekle dve godine.

Autor: redportal.rs