Microsoft je objavio da će korisnici moći da koriste Copilot Studio, aplikaciju koja zahteva minimalno programersko znanje, za kreiranje ovih agenata

Microsoft će od sledećeg meseca omogućiti svojim klijentima da kreiraju autonomne agente veštačke inteligencije kao još jedan videk korišćenja ove rastuće tehnologije.

Microsoft nudi korisnicima autonomne agente - programe koji zahtevaju minimalnu ljudsku intervenciju, za razliku od chatbotova, kao „aplikacije za svet vođen veštačkom inteligencijom“ koje mogu da odgovaraju na upite klijenata, prepoznaju prodajne prilike i upravljaju inventarom.

Druge velike tehnološke kompanije, poput Salesforce-a, takođe su istakle potencijal ovih agenata, za koje neki analitičari veruju da bi mogli ponuditi kompanijama jednostavniji način da profitiraju od milijardi dolara uloženih u veštačku inteligenciju.

Microsoft je objavio da će korisnici moći da koriste Copilot Studio, aplikaciju koja zahteva minimalno programersko znanje, za kreiranje ovih agenata, u javnoj verziji dostupnoj od novembra. Ovi agenti će koristiti nekoliko AI modela, razvijenih interno i u saradnji sa OpenAI.

Kompanija takođe uvodi 10 unapred konfigurisanih agenata koji mogu pomoći u obavljanju rutinskih zadataka, poput upravljanja lancem snabdevanja, praćenja troškova i komunikacije sa klijentima.

U demonstraciji, kompanija McKinsey & Co, koja je imala rani pristup ovim alatima, kreirala je agenta koji može da upravlja upitima klijenata proveravajući istoriju interakcija, identifikujući odgovarajućeg konsultanta za zadatak i zakazujući sastanak za sledeći korak.

- Ideja je da Copilot postane korisnički interfejs za veštačku inteligenciju. Svaki zaposleni će posredstvom Copilot-a, personalizovanog AI agenta, koji će koristiti za interakciju i komunikaciju sa mrežom svih AI agenata koji postoje - rekao je Charles Lamanna, potpredsednik Microsofta zadužen za Copilot u poslovnom i industrijskom sektoru, za Reuters.

Autor: Redportal.rs