Ovaj inovativni metod hvatanja i sletanja označio je najnoviji napredak u SpaceX-ovoj kampanji razvoja rakete za višekratnu upotrebu

SpaceX je u svom petom testu leta Starship rakete u nedelju uspešno vratio prvi stepen rakete nazad na rampu za lansiranje u Teksasu, koristeći džinovske mehaničke ruke po prvi put, ostvarivši još jedan inovativni inženjerski poduhvat u svojoj misiji izgradnje rakete za višekratnu upotrebu, predviđene za misije na Mesec i Mars.

Prvi stepen rakete, poznat kao Super Heavy pogon, poletela je u 7.25 ujutru po lokalnom vremenu (12.25 GMT) iz SpaceX-ovih postrojenja za lansiranje u Boka Čika, Teksas, šaljući drugi stepen rakete Starship ka svemiru pre nego što se odvojila na visini od oko 70 km kako bi započela povratak na Zemlju što je i najriskantniji deo test leta.

Super Heavy pogon ponovo je upalio tri od svojih 33 Raptor motora kako bi usporio svoj brzi povratak na SpaceX-ovu lokaciju za lansiranje, ciljajući rampu za lansiranje i toranj sa kojeg je poletela. Toranj, viši od Kipa slobode sa visinom većom od 120 metara, opremljen je sa dve velike metalne ruke na vrhu.

Uz jake zvuke motora, 71 metara visok Super Heavy pogon pozicionirao se između ruku lansirnog tornja, zakačivši se na mestu zahvaljujući malim, izbočenim šipkama ispod četiri prednja mrežasta peraja, koja je koristio za upravljanje kroz vazduh.

- Toranj je uhvatio raketu!! - napisao je izvršni direktor Elon Mask na platformi X (bivši Twitter) nakon uspešnog pokušaja hvatanja. Inženjeri SpaceX-a koji su pratili prenos uživo na kompanijskom kanalu prasnuli su u aplauz.

IZVOR: X / elonmusk

Ovaj inovativni metod hvatanja i sletanja označio je najnoviji napredak u SpaceX-ovoj kampanji razvoja rakete za višekratnu upotrebu, koja je dizajnirana da nosi veći teret u orbitu, prevozi ljude na Mesec za NASA-u i, konačno, stigne na Mars - krajnju destinaciju koju Mask vidi kao cilj.

IZVOR: YT / NBCNews

U međuvremenu, Starship, drugi stepen raketnog sistema, kretao se brzinom od oko 27,000 km/h na visini od 143 kilometra iznad Zemlje, ka Indijskom okeanu blizu zapadne Australije, kako bi otprilike 90 minuta nakon poletanja simulirao kontrolisano spuštanje u okean.

Kako je Starship ponovo ulazio u Zemljinu atmosferu horizontalno, kamere na brodu prikazale su gladak, ružičasto-ljubičasti sjaj užarenog sloja plazme koji je obavijao Zemlji okrenutu stranu broda i dva upravljačka peraja.

Vrela strana broda prekrivena je sa 18.000 termičkih zaštitnih pločica, koje su unapređene od poslednjeg testa SpaceX-a u junu, kada je Starship uspešno završio svoj prvi puni test leta do Indijskog okeana, ali je pretrpeo oštećenja.

Ovoga puta, Starship je izgledao očuvaniji kada je ponovo upalio jedan od svojih šest Raptor motora kako bi se postavio uspravno za simulirano sletanje u okean.

SpaceX-ov prenos uživo prikazao je raketu kako dodiruje noćne vode daleko od obale Australije, a zatim se prevrće na stranu, čime je završena testna misija.

Drugi ugao kamere sa plovila blizu mesta sletanja pokazao je raketu kako eksplodira u veliku vatrenu kuglu, dok su se inženjeri SpaceX-a mogli čuti kako viču od uzbuđenja u prenosu uživo. Nije bilo jasno da li je eksplozija bila kontrolisana detonacija ili rezultat curenja goriva.

Mask je rekao da je brod sleteo "precizno na cilj!"

Starship, prvi put predstavljen od strane Maska 2017. godine, nekoliko puta je eksplodirao u različitim fazama testiranja na prethodnim letovima, ali je u junu po prvi put uspešno završio ceo let.

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) je u subotu odobrila SpaceX-ovu licencu za lansiranje petog testa, nakon nedelja napetosti između kompanije i regulatora zbog tempa odobravanja lansiranja i kazni vezanih za SpaceX-ovu raketu Falcon 9.

Autor: Redportal.rs