Poteškoće pri lansiranju nisu neuobičajeni, čak i za najistaknutije svemirske kompanije poput SpaceX-a

Raketa koju je napravila japanska kompanija Space One doživela je dramatičan kraj samo nekoliko trenutaka nakon pokušaja lansiranja iz regiona Vakajama u zapadnom Japanu.

Raketu Kairos, dugačku 18 metara, čija je misija bila da nosi mali vladin test satelit, zahvatio je plamen ubrzo nakon poletanja. Stotine gledalaca, koji su željno iščekivali lansiranje sa javnih mesta za gledanje, bili su razočarani i zabrinuti prizorom dok su posmatrali kako su zapaljeni ostaci rakete padali.

IZVOR: YT / NBCNews

Poteškoće pri lansiranju, posebno tokom ranih faza testiranja novih raketnih sistema, nisu neuobičajeni, čak i za najistaknutije svemirske kompanije poput SpaceX-a.

Neuspeh rakete Kairos predstavlja zastoj u težnji Japana da uđe na unosno tržište lansiranja komercijalnih satelita. Uprkos višestrukim kašnjenjima, prvenstveno zbog nestašice delova i tehničkih problema, misija Kairos je imala za cilj da pozicionira Japan kao značajnog igrača u globalnoj svemirskoj industriji.

Space One, osnovan 2018. godine kroz saradnju velikih japanskih tehnoloških firmi i vladinih institucija, predstavlja težnju Japana da unapredi svoje mogućnosti u svemirskoj tehnologiji. Predstavnici ove kompanije naglašavaju da će ostati posvećeni svom cilju koji podrazumeva pomeranje granica istraživanja svemira, a ovaj zastoj karakterišu kao sastavni deo procesa učenja. Uprkos ovom neuspehu, Japan je nedavno ostvario značajna dostignuća u svemiru, uključujući uspešno lansiranje svoje vodeće rakete H3 i značajno sletanje lunarne sonde.

Autor: Redportal.rs