Rešenje je jednostavno, samo isključite i ponovno uključite Chrome. 😂

Greška u Chrome pregledaču prouzrokovala je nestanak lozinki za milione korisnika širom sveta. Kako su saopštili iz Gugla, zbog greške u verziji M127 Chrome pregledača, korisnici koji koriste Chrome u Windowsu nisu mogli da vide spašene lozinke, ali ni da spase nove.

S obzirom na to koliko lozinki prosečan korisnik koristi dnevno i činjenicu da ih većina čuva u pregledaču, kako bi im bile nadohvat ruke, ovo je za mnoge bio veliki problem.

Zvanično, problem se pojavio zbog promene u ponašanju proizvoda bez pravilne zaštite, što zapravo ne govori ništa konkretno osim da u Guglu nisu proverili stvari pre puštanja u rad, piše Avaz.

Ipak, dodaju da je greška ispravljena i lozinke su vraćene korisnicima. Ako neko još ne može da vidi sačuvane lozinke, rešenje je jednostavno (i totalno u skladu s IT praksom), samo isključite i ponovno uključite Chrome. 😂

Iako iz Gugla nisu otkrili koliko je zapravo korisnika bilo zahvaćeno ovom greškom, procene su da se taj broj kretao oko 15 miliona. S obzirom na to da Chrome, prema poslednjim informacijama, koristi oko 3 milijarde ljudi, ovih 15 miliona ne deluje kao tako veliki broj.

Stručnjaci za bezbednost ponavljaju da je lozinke potrebno čuvati na bezbednom mestu, a pregledači, koliko god bili prikladni, baš i nisu najbezbedniji. Zato bi bilo pametno koristiti zasebnu aplikaciju za čuvanje lozinki ili se osloniti na dobar, stari, papir i olovku. I naravno, taj spisak onda čuvati na bezbednom mestu.

Autor: Avaz