U prvih 10 platformi sa najviše korisnika čak 5 kineskih kompanija

Bez društvenih mreža je nemoguće zamisliti život. Neke koristimo zato što su nam neophodne za svakodnevnu poslovnu i privatnu komunikaciju, a neke za zabavu.

Brojevi korisnika se kreću u milijardama, tome u prilog sada ide već ubrzana ekspanzija i razvoj informacionih tehnologija u azijskim zemljama, a pogotovo u Kini, koja se polako profiliše kao glavni konkurent SAD u ovoj sferi.

Na kraju se postavlja pitanje, koja društvena mreža u moru istih, ima najveći aktivni broj korisnika?

10. Qzone - mreža slična Fejsbuku, ima 517 miliona aktivnih korisnika.

9. Sina Weibo - društvena mreža koja je aktivirana 2009. godine i koristi se za popularno blogovanje. Broji 550 miliona korisnika.

8. QQ - ova kineska kompanija koja se bavi razvijanjem softvera za dopisivanje ima peti najposećeniji sajt na svetu i čak 694 miliona korisnika.

7. TikTok - apsolutni hit na internetu i novi društveni fenomen. Vrednost ove kineske kompanije je veća od 75 milijardi dolara i aktivno je koristi 800 miliona ljudi.

6. Instagram - u Srbiji ova mreža još uvek ima konstantan rast. Na Zapadu je instalirana na gotovo svakom telefonu i danas broji oko 1.08 milijardi aktivnih korisnika.

5. WeChat - proizvod kineske kompanije Tencent (koja je stvorila Qzone i QQ), ima sličnu namenu poput Viber i WhatsApp. Koristi se još i za plaćanje preko telefona. Broji 1.2 milijarde aktivnih korisnika.

4. Facebook Messenger - četvrta najpopularnija društvena mreža i druga najpopularnija platforma za dopisivanje. Aktivno je koristi 1.3 milijarde ljudi.

3. WhatsApp - najpopularnija mreža za dopisivanje na svetu. Koristi je 2 milijarde ljudi.

2. YouTube - možemo da kažemo da je ovo deoba drugog mesta YouTube i WhatsApp. Takođe 2 milijarde korisnika.

1. Facebook - apsolutno bez konkurencije. Najpopularnija društvena mreža na svetu i tako već dugi niz godina. 2.6 milijardi aktivno koristi ovu mrežu.

Autor: Redportal.rs