Mekdonalds morao da ih povuče 🤷🏼‍♀️

Tokom 1970-ih, Mekdonalds je u svojim restoranima davao kašičicu za kafu dugačku oko 13 cm, uz svaku šoljicu kafe. Međutim, one su iznenada nestale u decembru 1979. godine. Naime, otkriveno je da su ih ljudi koristili za merenje i šmrkanje ko*aina.

Naime, veličina kašičice je nažalost odgovarala iz više razloga: kako za konzumaciju, tako i za odlaganje i kasnije korišćenje. Među uživaocima opijata bila je poznata kao McSpoon.

Foto: Instagram.com/meme.ig

U oktobru 1979, novinska priča Marsije Kramer je dovela kašičicu u žižu interesovanja. Na privatnoj zabavi u potkrovlju u Njujorku goste je dočekala velika mesingana činija ispunjena kokainom i obložena sa 20 Mekdonaldsovih kašičica. Gosti su mogli uzeti kašiku, umočiti je u gomilu i produžiti dalje.

U jeku ovog skandala u Kongresu se diskutovalo o priboru za drogu. Tokom jednog saslušanja koje su organizovali tadašnji senatori Džozef Bajden i Čarls Matijas, portparol PTA je podigao Mekdonaldsovu kašiku i sugerisao da bi to potpadalo pod njihovu definiciju pribora za drogu. Poenta je bila u tome da se bilo šta može smatrati nezakonitim, a pokušaj da se time upravlja bio bi uzaludan.

Ozloglašena kašičica je ubrzo zamenjena običnom mešalicom za kafu. Kompanija je preostale količine preusmerila u restorane u drugim zemljama, što nije rešilo problem: ovog puta su dileri počeli da ih koriste za merenje heroina.

Autor: redportal.rs