Nakon toga su se stvari počele odvijati drugačije, ističe don Josip Mužić 🤔

Katolički sveštenik iz Splita i teolog Josip Mužić navodi da se tok Drugog svetskog rata preokrenuo onog trenutka kada je Staljin odlučio da se oslobodi boljševičkih ateističkih dogmi i ponovo dozvoli pravoslavna bogosluženja.

Nakon Oktobarske revolucije 1917. godine u Rusiji je došlo do masovnog progona pravoslavnih sveštenika, a Ruska pravoslavna crkva je dočekala Drugi svetski rat sa svega 100 aktivnih hramova i 4 arhijereja van zatvora. U septembru 1943. godine Staljin je odlučio da dozvoli ponovno otvaranje hramova i iz zatvora pusti visokodostojnike Ruske crkve.

Mužić je, gostujući u podkastu Radio Mrežnica, naveo da je Staljin dobio iz Antiohije poruku šta treba da učini:

Kad je bio Drugi svetski rat, kad su Nemci došli do Staljingrada i kad je pretilo da će celi Sovjetski Savez pasti, onda je pravoslavni patrijarh pozvao na molitvu i tada je tu molitvu posebno odgovorio jedan molitelj u Antiohiji koji se povukao u izolaciju i na kraju dobio objavu od Boga da ako se želi pobediti naciste, da se Staljinu treba dati poruka kako će postupati.

Poruka koja je, prema Mužiću, stigla do Staljina, bila je da se mora obnoviti rad Ruske pravoslavne crkve:

On je tu poruku dostavio Staljinu i ona je glasila da otvoriti sve crkve, da treba pustiti iz zatvora sveštenike, da treba uvesti bogosluženje, da treba uvesti poštovanje ikone Majke Božje Kazanske. I Staljin, koji znamo šta je bio, on je to napravio i nakon toga su se stvari počele odvijati drugačije. Nemci su izgubili na Staljingradu, izgubili su na Moskvi, izgubili su na Kalinjingradu i sve se to pripisuje zagovoru Majke Božje kojoj su se oni obratili.

IZVOR: YT / Radio Mrežnica

Autor: redportal.rs