Kako bi život bio jednostavan kada bismo unapred znali koje mostove preći, a koje spaliti

Da li ste skloni da stalno razmišljate o tome šta bi moglo biti sutra? Ili o svim mogućim scenarijima koji mogu poći po zlu? Da li imate problem da zaspite jer ne možete da zaustavite misli?

Overthinking je onaj sopstveni glas u našim glavama koji neprestano vrti istu misao ili scenario koji nam ne dozvoljava da budemo produktivni, a ponekad dovodi i do anksioznosti. Istina je da je teško zaustaviti sve te misli i preispitivanja, ali morate biti uporni, a ukoliko ne možete sami, pokušajte da popričate sa stručnjakom.

Ono što je bitno da znate je da niste jedini. Niste jedini koga obuzimaju negativne misli, niste jedini koji brine o budućnosti, niste jedini koji ima potrebu da ima sve odgovore. Da bi ste nas ozbiljno shvatili, samo pogledajte broj lajkova na sledećem tvitu. Poenta je da se apsolutno svima dešava da ovrtinkuju stvari.

IZVOR: TW / @krajiskicvetic

IZVOR: TW / @mr_senzualni

Mi smo malo istraživali i došli do nekoliko tehnika koje bi vam pomogle da se otarasite tih negativnih misli:

1. Udahnite duboko:

Najlakši korak zar ne? Disanje će vas opustiti, smiriti i vratiće vas u sadašnji momenat. Trudite se da opustite svoje telo i um. Udahnite duboko, brojite do 3 i izdahnite, brojeći do 6. Radite sve dok ne osetite da se razmišljanje smanjuje.

2. Probajte da skrenete sebi misli:

Probajte da prepoznate momenat kada ovrtinkujete stvari. Istina je da što se više budete trudili da o nečemu ne mislite, te misli će se uporno vraćati, ali tada probajte da pronađete nekog i pričajte o nekoj desetoj temi, upalite TV ili uđite u neku aplikaciju i gledajte smešne video-snimke. Fokusirajte se na to i nećete ni primetiti kako su misli nestale.

3. Aktivirajte se fizički:

Neverovatno je koliko fizička aktivnost utiče na naš organizam. Fizička aktivnost može biti šetnja oko zgrade, u dvorištu, igranje sa vašim kućnim ljubimcem ili kada pustite muziku i igrate, bilo šta. Aktivnosti u kojima se vi uključujete i fizički i psihički, pokazale su se kao neverovatno rešenje da vas izvuku iz opsesivnog obrasca i razmišljanja.

Zapamtite da je u prirodi našeg mozga da previše razmišlja. Budite svesni tih misli koje vam mozak nameće, budite uporni u borbi sa samim sobom i dišite duboko.

- Tok događaja u životu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo te događaje podneti, u dobroj meri zavisi od nas - Ivo Andrić

Autor: redportal.rs